30 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 14:13
No menu items!

Finlanda anunță că va cere aderarea la NATO

spot_img

Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, au declarat, joi, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin, o schimbare majoră de politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună.

„Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au adăugat ei.

Decizia finală urmează să fie luată în urma unei ședințe a Parlamentului, care va remite oficial NATO cererea de aderare. Printre membrii NATO există consens pentru primirea rapidă a Finlandei și Suediei în alianță, cu atât mai mult cu cât ambele țări au cheltuieli militare semnificative și un grad ridicat de interoperabilitate cu armatele aliate.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Schimbarea rapidă de poziție a Finlandei va atrage probabil și Suedia, mai scrie Reuters.

Partidul Social Democrat (de guvernământ) este așteptat să decidă pe 15 mai dacă va încheia o perioadă de decenii în care Suedia s-a opus aderării la NATO, o mișcare care va duce aproape cu siguranță la o cerere de a se alătura alianței nord-atlantice. 

Rusia a avertizat în repetate rânduri ambele țări să nu se alăture NATO. Pe 12 martie, ministrul rus de externe spunea că „vor fi consecințe politice și militare serioase” dacă cele două state aderă la NATO.

                                                                                                                    Adina Silav