30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:02
No menu items!

Măsurile de relaxare valabile de sâmbătă, stabilite vineri seara în ședință de Guvern

spot_img

Guvernul va aproba în ședința de vineri, de la ora 20.30, noile măsuri de relaxare valabile începând cu data de 15 mai. În prealabil are loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Întrucât starea de alertă tocmai a fost prelungită pentru 30 de zile, orice măsură de relaxare va trebui să fie prevăzută într-o nouă hotărâre de Guvern.

Printre măsurile de relaxare valabile începând de sâmbătă se numără renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise, cu excepţia pieţelor, târgurilor şi staţiile de autobuz, eliminarea restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii şi revenirea magazinelor la un program normal de funcţionare. 

Tot vineri are loc ședința CNSU, dar și o întrunire a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, la care se va stabili calendarul exact al etapelor de implementare a măsurilor de relaxare.

De asemenea, specialiştii din sistemul medical trebuie să stabilească și care sunt condiţiile în care calandarul de relaxare a măsurilor poate fi pus în aplicare – cu referire la rata de incidenţă şi rata de vaccinare.

„Astăzi, după ce mă întorc de la Suceava, o să avem o şedinţă de Guvern prin care trebuie adoptate câteva măsuri care să intre în vigoare de mâine, cele anunţate. Este vorba de a elimina restricţiile pe timp de noapte, restricţiile pentru magazine, portul măştii în spaţiile deschise şi aşa mai departe. Pe rând le vom lua pe toate şi le vom explica în hotărâre de Guvern, dar, deocamdată, astăzi decidem pentru 15, pentru ziua de mâine. După aceea urmează cealaltă bornă importantă, la 1 iunie, şi care se va întâmpla dacă avem, ca şi până acum, o rată de vaccinare foarte bună, mai bună decât ne aşteptăm. Pentru că noi am luat această decizie de a lua unele măsuri mai repede de 1 iunie, pentru că am avut succes şi în ceea ce priveşte şi rata de vaccinare şi rata de pozitivare, pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi”, a afirmat premierul Florin Cîţu care efectuează vineri o vizită de lucru în judeţul Suceava.