4.4 C
București
marți, 2 martie 2021 - 9:30

MAE: Testul PCR negativ, necesar de astăzi pentru toate persoanele care vor să intre în Franța. UPDATE

Toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franţa din ţările spaţiului european au obligaţia, începând cu data de 31 ianuarie, ora 00,00, de a prezenta companiei de transport şi autorităţilor de la frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Sintagma ”spațiul european” se referă la Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia.

Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, rutieră, maritimă şi feroviară. De asemenea, autorităţile franceze recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale.

Parisul a revizuit din nou condiţiile de intrare în această ţară în contextul pandemiei de COVID-19.

Autorităţile franceze recomandă insistent ca persoanele care vin în Franța dintr-un alt stat al spaţiului european să se autoizoleze pentru o perioadă de şapte zile şi să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului citat, până la acest moment, autorităţile franceze nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica şi lucrătorilor transfrontalieri şi transportatorilor.

Update

Măsuri similare au fost luate de Portugalia și Republica Cehă, a mai transmis MAE.

Portugalia

Autoritățile portugheze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Portugheze, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri se aplică începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00.

Astfel, toate persoanele care călătoresc în Republica Portugheză, pe cale aeriană, din state membre UE sau asociate Spațiului Schengen care înregistrează o incidență a cazurilor între 150 și 500 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (categorie în care se află și România), trebuie să prezinte un test molecular (tip RT-PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării. Totodată, în cazul acestor categorii de persoane, autoritățile portugheze recomandă efectuarea doar a călătoriilor care sunt esențiale.

Cehia

Autoritățile cehe au revizuit condițiile de intrare a persoanelor pe teritoriul Republicii Cehe, noile condiții intrând în vigoare începând cu data de 30 ianuarie 2021 și aplicându-se până la 14 februarie 2021, orele 23:59.

Începând cu data de 30 ianuarie 2021, sunt interzise toate călătoriile neesențiale în Republica Cehă pentru cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție (roșu, portocaliu, verde). Prin excepție, cetățenii străini (inclusiv cetățenii români) pot intra în continuare pe teritoriul Republicii Cehe pentru motive întemeiate, respectiv:

– întoarcerea la reședință;

– relații de muncă;

– studii;

– rațiuni familiale.

Astfel, sunt excluse călătoriile în scop turistic. Pentru aplicarea măsurilor s-au instituit controale ale Poliției, prin sondaj, la punctele de frontieră, inclusiv cu Slovacia.