Ludovic Orban: Firmele care vor intra în șomaj tehnic primesc bani de la stat pentru plata angajaților. Cât oferă statul

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi dimineață, că toți angajații care sunt trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus vor fi plătiți de la bugetul de stat, din fondurile Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), aflată în subordinea Ministerului Muncii.

“Am decis prin ordonanță de urgență a guvernului să majorăm plafonul de garantare a crditelor pentru IMM- uri prin fondul de garatare. Am majorat cu 5 miliarde plafonul și vom majora cu încă 5 milarde, dacă e necesar. Practic, garantăm credite pentru investiții și asigurăm capitalul de lucru. Dobânda pentru ambele e subvenționată în proporție de 100%. (…)Am stabilit cu ministrul finanțelor să asigurăm rambursare TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital către companii. Am decis ca, la rectificare, să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale”, su fost doar câteva dintre măsurile anunțate de premier. 

“(…)O altă măsură foarte importantă este de a asigura plata angajaților în șomaj tehnic prin Ministerul Muncii, din bugetul ANOFM, din bugetul de șomaj. E clar că multe companii sunt afectate de epidemie și nu au veniturile necesare pentru a plăti salariile și există riscul ca angajații să fie dați afară.

Decizia este de a plăti 75% din salariul mediu brut pe toată perioada cât e șomaj tehnic. Decizia e de a plăti 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Pentru a beneficia de această plată, companiile trebuie să depună o declarația pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri a scăzut cu 25%“, a mai declarat Orban.

Principalele măsuri pentru susținerea economiei anunțate de Ludovic Orban:

  • Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane pentru centrele de carantină.
  • Am decis suplimentarea cu 100 de milioane a bugetului Ministerului Afacerilor Interne.
  • Am luat niște măsuri absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemie.
  • Am decis prin OUG majorarea plafonului pentru IMM-uri cu 5 miliarde, acordăm credite pentru investiții, iar dobânda este asigurată în proporție de sută la sută.
  • Am stabilit creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel încât companiile să beneficieze de acest capital.
  • O altă măsură este de a asigura plata șomajului tehnic din bugetul ministerului muncii, este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și există riscul ca angajații să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă.
  • Decizia e de a plăti 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Pentru a beneficia de această plată, companiile trebuie să depună o declarația pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri a scăzut cu 25%.
  • Am avut în analiză o măsură activă de susținere a companiilor și pentru plata salariilor, am decis să susținem șomajul tehnic, altfel am fi instituit obligația angajaților de a merge la muncă.

NICIUN COMENTARIU