16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 15:06

Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumul

spot_img

Ministrul Dezvoltării a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare

Liviu Dragnea_SZ

Președintele executiv al PSD, ministrul dezvoltării Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri, de instanța supremă la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Procurorii ceruseră cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă și va putea fi atacată.

În aplicarea art.5 Cod penal: În baza art.13 din Legea nr.78/2000 condamnă inculpatul Dragnea Liviu Nicolae (…) la pedeapsa de 1 an închisoare. În baza art.71 Cod penal anterior aplică inculpatului Dragnea Liviu Nicolae pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.64 al.1 lit.a, b Cod penal anterior. În baza art.81 Cod penal anterior dispune suspendarea condiţionată a pedepsei de 1 an închisoare pe un termen de încercare de 3 ani. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art.83 Cod penal anterior. În baza art.71 al.5 Cod penal anterior executarea pedepselor accesorii se suspendă pe durata termenului de încercare.

minuta ÎCCJ

Alți 3 inculpați au fost condamnați la 2 ani cu suspendare iar 20 de inculpați au fost achitați.

Sentinţa în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt acuzaţi pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronunţată după un an şi jumătate de la începerea judecării cauzei.

Procurorul de ședință al DNA a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare. În apărarea sa, Dragnea le-a spus magistraților că acuzaţiile aduse “pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România”.

În această cauză au fost audiați, ca martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Mircea Dușa, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, fostul ministru al Energiei Constantin Niță, dar și Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea.