13.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 22:54

KMG și CEFC vizează extinderea pe piețele din Germania și Franța, pe baza activității de la Petromidia

Compania KazMunayGas va folosi parteneriatul cu compania chineză CEFC pentru a dezvolta distribuția de produse petroliere de la Petromidia către Germania, Franța și alte state europene, potrivit strategiei anunțate de Daniyar Berlibayev, președinte al KMG International.

Compania Naţională KazMunayGas din Kazakhstan şi CEFC – China Energy Company Limited au semnat la București, pe 15 decembrie, contractul de vânzare-cumpărare a 51% din acțiunile KMG International NV.

KMG International NV este acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, al cărei activ principal este Rafinăria Petromidia din Năvodari, și deține o rețea de peste 1.100 de stații alimentare în România, Georgia, Bulgaria si Republica Moldova. Statul român deține, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare.

Declarații Daniyar Berlibayev:

  • După cum știți, avem o rafinărie în România, ceea ce ne-a permis să activăm, în prezent, în 6 țări din comunitatea europeană.
  • Noi, KMG, furnizăm țițeiul necesar, care se rafinează aici, în România. Obținem produsele pe care le vindem pe piețele din Europa, însă pentru a continua creșterea, am avut nevoie de un partener și investiții. Am găsit acest partener în compania CEFC.
  • Compania KMG confirmă că își va respecta toate angajamentele pe care și le-a asumat, inclusiv în domeniul social, însă pentru a putea să se dezvolte și în alte domenii, avem nevoie de un investitor care ne va permite să ne dezvoltăm pe alte piețe, cum ar fi Germania, Franța sau alte țări din Europa și ne va permite să încep totul de aici, de la activul din România, rafinăria, ca să creștem în continuare.

Declarații Zang Jianjun, CEO, CEFC China:

  • CEFC si KMG sunt companii de rang internațional. Cooperarea lor a primit sprijinul autorităților din ambele țări în scopul unei dezvoltări rapide.
  • Proiectul KMGI este ținta colaborării strategice dintre KMG și CEFC. Ținta strategică este aplicarea unor avantaje și integrarea resurselor strategice pentru extinderea pe piețele europene și asiatice, astfel încât să avem acces la resurse de gaz și petrol din intreaga lume și să transformăm KMGI într-o companie energetică integrată.

Acordul de cooperare strategic între KMG și CEFC a fost semnat în decembrie 2015.

În luna mai, CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI și va investi cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Pe data de 15 decembrie 2016, în ziua semnării, KMGI a făcut publice o serie de priorități de business pentru noul joint-venture, pe baza potențialului energetic al Kazahstanului și resurselor financiare ale Chinei: creșterea capacității de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, de la 5 milioane în prezent, construirea a 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia.

V.B.