marți, 29 septembrie 2020 - 17:22

Acordul KazMunayGaz International cu grupul chinez CEFC pune pe jar Guvernul și Bursa de la București

Ion Cristoiu explică rezultatul alegerilor: Un vot împotriva primarilor care nu au satisfăcut aşteptările cetăţenilor

Publicistul Ion Cristoiu explică pe blogul său, cristoiublog.ro, că rezultatele votului de duminică sunt, din nou, prezentate eronat în presă ca fiind urmări ale...

Alexandru Rafila: Trebuie să ne alerteze!

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, după numărul mare de cazuri raportat marți, că ”discutăm de o transmitere comunitară...

5 ani cu executare pentru fostul primar al Iașiului, în dosarul „Amanta”

Magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat, marţi, pe fostul primar Gheorghe Nichita la cinci ani şi două luni de închisoare, în dosarul "Amanta", în acelaşi...

Se închid din nou restaurantele. Vezi în ce localități din România

Odată cu creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, marţi după-amiază au fost anunțate noi restricții pe care cetățenii trebuie să le...

Compania KMG International a anunțat marți un parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited, care va implica și transferul unui pachet de acțiuni, iar acest eveniment a creat agitație în mediile economice din România, în condițiile în care KMG controlează cea mai mare rafinărie a țării – Petromidia.

Compania națională KazMunayGas Kazahstan și CEFC China Energy Company Limited au încheiat la Beijing un memorandum pentru crearea și dezvoltarea la nivel internațional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol și gaze.

”Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afară Kazakhstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compania CEFC”, se arată într-un comunicat al KMGI.

În cadrul acestui memorandum, CEFC și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KMG în cadrul KMGI și, în acest sens, a transmis către unicul acționar — KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei.

”KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susținerea și extinderea operațiunilor de profil ale acestora în Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune și va contribui la creșterea economică și socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România”, se menționează în comunicat.

În paralel, compania privată chineză CEFC a anunțat preluarea unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate duminică și luni la Beijing de China și Kazahstan, în industriile petrolului și gazelor, telecomunicații și energie nuclear.

Statul român deține, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

Ministrului Energiei Victor Grigorescu a transmis că forma de acționariat a Rompetrol Rafinare va rămâne aceeași, în cazul în care statul kazah vinde pachetul majoritar al KMG International.

”Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni din compania KMG International aparține strict statului kazah. Din datele deținute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acționariat a societății Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmărește cu mare atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG Internațional, în raport cu statul român”, a declarat Grigorescu.

Potrivit unor surse citate de Reuters, valoarea tranzacției se situează între 500 de milioane și 1 mld. de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească ”miliarde de dolari” pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent.

O parte din finanțare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii ”Drumul Mătăsii”, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfășoară operațiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale, în 12 piețe din regiunea Mării Caspice (Kazahstan, Georgia), zona Mării Negre (Ucraina, R. Moldova, Bulgaria, Turcia, România) și Europa de Vest (Franța, Spania).

În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

Compania de stat KazMunayGas este în căutare de noi surse de finanțare în condițiile în care scăderea prețului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor.

Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au închis marți în creştere cu 14,76%, aproape de limita maximă de 15%, după anunţul tranzacției.

Arafat: Deschiderea școlilor nu a adus un impact major cu privire la creșterea numărului de infectări

Deschiderea anului școlar nu a adus "un impact major” în privința creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, însă în viitor este normal să...

Secretarul de stat de la Educație care a intrat în concediu pentru campania electorală a pierdut alegerile

Secretarul de stat Luminița Barcari, care a intrat în concediu de odihnă cu o săptămână înainte de a începe școala, la începutul lunii septembrie,...

Profesorul Mircea Beuran are coronavirus și este internat la “Matei Balș”

Chirurgul Mircea Beuran s-a infectat cu COVID-19, iar în prezent este internat la Institutul ”Matei Balș” din București, conform antena3.ro. Forma de infectare cu COVID...

Localitățile în care se va organiza turul doi al alegerilor

În două localități din țară va exista un tur doi al alegerilor pentru primărie. La Orţişoara, în județul Timiș şi la Rebra, în Bistriţa-Năsăud....

Ludovic Orban face apel la populație să nu mai arunce mâncarea

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare, că populația trebuie să conștientizeze importanța risipei și a făcut...