3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 16:03
No menu items!

Chinezii de la CEFC vor plăti 680 mil. $ pentru 51% din acțiunile KMGI – fostul Rompetrol Group

spot_img

Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, și va investi cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit site-ului CEFC.

Conform acordului semnat pe 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze.

Acestea vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie și vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global

”În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei chineze.

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture urmând să fie de 49%, a anunțat, vineri, KMG.

Conform înțelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea ”Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun KMG – CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența prim-miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține o rețea de stații distribuție carburanți.

T.S.