13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:39

Klaus Iohannis mai are nevoie de câteva zile pentru a decide bugetul României

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este îngrijorat în privința bugetului şi a transmis Guvernului acest lucru, iar zilele următoarea va hotărî dacă va promulga proiectul de buget sau îl va returna Parlamentului.

”Bugetul, la o prima analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite şi în spaţiul public”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după discuţiile de la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu.

Şeful statului va decide zilele următoare dacă promulgă Legea Bugetului de Stat sau dacă trimite proiectul de act normativ înapoi în Parlament.

”În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi (marți – n.r.) de prim-ministru şi de ministrul finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a conchis preşedintele.

Cât despre referendumul pe care l-a cerut și care a primit, marți, avizul Parlamentului, președintele a răspuns ironic în momentul în care a fost întrebat dacă va ţine cont de recomandările legislativului în privința organizării acestuia.

După ce a salutat decizia luată de parlament în privinţa solicitării de a organiza un referendum, șeful statului a spus că va stabili zilele următoare atât data la care va fi convocat referendumul, cât şi întrebarea la care vor fi invitaţi românii să răspundă.

“Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face, o să vă spun în zilele următoare. (…)Zilele următoare, când voi decide data şi întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestiuni”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat dacă va ţine cont şi de recomandările făcute de Parlament în ceea ce priveşte referendumul, însă a răspuns ironic: “Altă întrebare!”, făcând aluzie la răspunsul dat de fostul ministru al justiţiei Florin Iordache atunci când presa i-a cerut lămuriri în privinţa OUG 13.

Iohannis a răspuns apoi și criticilor conform cărora şi-ar fi depăşit atribuţiile constituţionale.

“Cu siguranţă am rămas în zona care este rezervată preşedintelui. Însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii şi să accept orice abordare. Mediator înseamnă că inclusiv atunci când cineva face un pas greşit, să-i atrag atenţia că este un pas greşit. Medierea include şi acest aspect”, a mai spus Klaus Iohannis.

R.D.