9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:15
No menu items!

500 de infanteriști americani se mută pentru 9 luni la Constanța. Ce tehnică militară aduc

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada SUA din România au anunțat sosirea în România a 500 de soldați din Batalionul 1 – ”Vulturii luptători”, din Regimentul 8 Infanterie, care vor fi staţionaţi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, pentru următoarele nouă luni.

Militarii americani aduc tancuri M1A1 Abrams, vehicule de luptă Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm Paladin.

Staţionarea are loc ca parte a dislocării în Europa a Unităţii de luptă din cadrul Brigăzii 3 blindate, a Diviziei 4 Infanterie, care va continua pe bază de rotaţie, în viitorul apropiat.

”În perioada staţionării în România, forţele americane vor efectua antrenamente şi exerciţii cu forţele armate române, cu alţi aliaţi NATO şi alte naţiuni partenere, inclusiv cu Brigada Multinaţională de la Craiova. Toate unităţile brigăzii blindate se vor reuni periodic la diverse evenimente de amploare, care demonstrează capacitatea acesteia de a furniza rapid forţă de luptă eficientă în zona estică a NATO”, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA.

Prezența forțelor americane în cadrul operației Atlantic Resolve reprezintă o reconfirmare a angajamentului constant al SUA față de România și de regiune, precum și a solidității Parteneriatului Strategic între România și SUA, potrivit MAE. Aceasta contribuie totodată la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic.

Ulterior finalizării misiunii de nouă luni, militarii americani vor fi înlocuiți de o altă unitatea de luptă a SUA, asigurându-se astfel o prezență consistentă, bazată pe o rotație continuă, a forțelor armate ale SUA în Europa Centrală și de Sud-Est.

Declarații Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România:

Noua prezenţă rotaţională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menţinere a păcii şi securităţii în Europa de sud-est şi în regiunea Mării Negre. În mod semnificativ, România este şi furnizor de securitate pentru comunitatea internaţională, nu doar beneficiar, aşa cum clar demonstrează angajamentul său continuu în Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL şi recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.”

Declarații Teodor Meleșcanu, ministru de Externe:

„România înțelege să-și aducă propria contribuție la asigurarea securității europene și euro-atlantice, în linie cu angajamentele asumate. Astfel, alături de participarea la misiuni și operații internaționale, decizia de creștere a bugetului alocat apărării, conform obiectivului NATO de 2% din PIB, este încă o dovadă a seriozității cu care tratăm aceste angajamente. Privim această creștere nu doar din perspectiva înzestrării forțelor armate, ci și ca un factor multiplicator în societate și economie, care ar urma să consolideze postura internațională a României în acest domeniu, inclusiv ca partener strategic al SUA.”

V.B.