10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 22:50

Insula La Palma și-a mărit suprafața cu sute de hectare după erupția vulcanului Cumbre Vieja

spot_img

Mii de tone de lavă s-au scurs până acum din Vulcanul Cumbre Vieja, mărind considerabil suprafața insulei La Palma, din Arhipelagul Canare. Drept urmare, insula deja se întinde pe sute de hectare în Oceanul Atlantic, relatează Euronews.

Imaginile surprinse din satelit prin Copernicus, programul de observare terestră al Uniunii Europene, arată că lava s-a extins în Oceanul Atlantic pe o suprafaţă de 338 de hectare.

Cercetătorii sunt însă foarte îngrijorați și spun că pătrundetea lavei în Ocean are efecte „devastatoare”, cu „moartea directă a multor organisme”, potrivit lui Fernando Tuya, cercetător în biodiversitate şi conservare la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria.

Dar, pe termen lung, viaţa marină din zonă va evolua, urmând să se „îmbogăţească”, spune el, estimând că această transformare va lua între trei şi cinci ani.

Lava provenită din Vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt acum unsprezece zile, a ajuns în ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând totul în calea sa.

„Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul” format de marţi seară „până la ocean”, explică purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo.

Aproape două mii de hectare de teren sunt acoperite de cenuşă pe Insula La Palma, iar 744 de case sunt distruse.

Vulcanul aruncă 17.000 de tone de dioxid de sulf în fiecare zi. Primăria din La Palma le-a recomandat locuitorilor din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze. Deocamdată vântul bate în largul oceanului, dar există riscul să-şi schimbe direcţia şi să aducă gazele toxice pe insulă.

                                                                                              C.D.