12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 17:14

Înregistrări din 13 iunie 1990. Rolul ”domnului Băsescu” în diversiunea organizată de oamenii lui Iliescu. UPDATE

spot_img

Numele lui Traian Băsescu apare într-o înregistrare din 13 iunie 1990 a convorbirilor operative dintre generalul Corneliu Diamandescu și ministrul de interne Mihai Chițac, potrivit unui fișier audio al postului de radio Europa Liberă și dat publicității pe Facebook de Marius Mina.

”Domnul Băsescu, să trimită camera la Dunărea, a spus să trimită camera video la Dunărea, să vină prin spatele lui Inter, cele două autodube. În spatele lui Inter că au mai venit aici mijloace”, afirmă un ofițer aflat în legătură cu Mihai Chițac și Corneliu Diamandescu, fost șef al Poliției Române.

Înregistrarea a apărut în urmă cu mai mulți ani, când a ieșit la iveală diversiunea organizată de forțele Ministerului de Interne, prin incendierea autobuzelor din Piața Universității din București și prin crearea unui climat violent, cu scopul de a obține un răspuns violent și de a justifica intervenția minerilor, pe 13 și 14 iunie.

În fișierul audio atașat, referirea la ”domnul Băsescu” apare la minutul 0’55’’.

În 1990, Traian Băsescu era membru FSN și a lucrat în administrația centrală ca director general al Inspectoratului de Stat al Navigației Civile și ca șef al Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor.

Ascultă aici înregistrarea

Pasaj din convorbiri:

Indicativ 54: Domnul Băsescu, să trimită camera la Dunărea, a spus să trimită camera video la Dunărea, să vină prin spatele lui Inter, cele două autodube. Prin spatele lui Inter că au mai venit aici mijloace. Recepţie.

Chițac: Am înţeles că vin din multe direcţii dar sunt în curs că acum au ieşit din schimb şi vin către noi, vin şi de la Pipera, vin şi de la 23 August, vin din mai multe părţi. E şi din partea conducerii, ca până acuma, adică într-o oră sa fie aici, sunt mereu în legătură cu cine trebuie să fiu, mereu, mereu sunt în legătură (n.r. – Ion Iiescu, după cum rezultă și ulterior din context). Situaţia e chiar atât de grea încât nu mai putem suporta trei sferturi de oră eventual?

Diamandescu: Suportă oamenii ăştia de atâtea ore, dar ştiţi care…

Chițac: Nu ştiu eu, gândiţi-vă că trebuie să luăm tot absolut, tot ce avem, poate că şi de la alte obiective să mai fi luat, să vorbesc cu colaboratorii mei, ştiu şi de la alte obiective aicea, să mai aducem şi de la una-două unităţi, ca să putem să avem nişte cordoane bune acuma cât ies ăştia din schimburi, nu ştiu dumneavoastră ce părere aveţi.

Generalul Diamandescu: Păi da dar deocamdată nu am absolut nimic de acolo (…)

Indicativ 54: Mai vin două bucăţi de la noi mari înspre dumneavoastră în cel mult 10 minute.

Diamandescu: Dar acuma nu mai avem niciun pion de la dumneavoastră, să ştiţi.

54: Ba sunt, vă raportez.

Diamandescu: Unde sunt? Sunt aicea, în mijlocul lor.

54: Sunt pe Batiștei. S-au sobordonat chiar domnului Dobrinoiu.

Diamandescu: Bine, îi aşteptăm, 54, îi aşteptăm aici în locul pe care-l ştiţi, în faţa teatrului.