2 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 7:33
No menu items!

UPDATE. Haos în mai multe spitale din țară, în urma unui atac cibernetic. Nu se mai pot înregistra serviciile medicale

spot_img

UPDATE: Ministerul Sănătăţii anunţă că 18 spitale din toată ţara sunt afectate de atacul cibernetic masiv de tip ransomware.

În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate.

Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:

 • ​Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
 • ​Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
 • ​Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
 • ​Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa
 • ​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB)
 • ​Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa
 • ​Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
 • ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste
 • ​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
 • ​Institutul Clinic Fundeni
 • ​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
 • ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
 • ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
 • ​Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
 • ​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
 • ​Spitalul Clinic Colţea
 • ​Spitalul Municipal Medgidia
 • ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

”Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune.

De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, mai transmite MS.

Știre inițială:

Mai multe spitale nu mai pot raporta serviciile medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă, după ce luni dimineață ar fi fost un atac cibernetic.

Este vorba despre 15 spitale, din care cel puțin patru sunt din București- Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni și Spitalul Clinic 2 CF.

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public.  În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului Bagdasar Arseni.

La Institutul Marius Nasta un număr mare de pacienți așteaptă în camera de gardă din cauza incapacității de a opera serviciile medicale în sistemul afectat de atacul cibernetic.

Situația este asemănătoare și la Spitalul CF 2, unde  holurile sunt pline de pacienți nervoși cărora li s-a spus că nu funcționează nimic.

Aceste unități medicale foloseau un sistem informatizat pentru gestionarea serviciilor medicale, care a fost afectat de atacul asupra serverului unei companii de IT.

În lipsa funcționării acestui sistem, spitalele se confruntă cu dificultăți în raportarea și decontarea serviciilor medicale furnizate. Acest lucru poate avea consecințe financiare semnificative pentru spitale, deoarece acestea nu vor putea obține fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru serviciile prestate.

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

                                                                                                       Adina Bucur Silav