26.8 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 12:32
No menu items!

Guvernul Cîțu recunoaște că A OPRIT controalele în spitale și a introdus monitorizarea tematică. La Constanța nu s-a dus nimeni

spot_img

Secretariatul General al Guvernului admite, într-un comunicat, că Guvernul a oprit controalele în spitale, efectuate de Autoritatea de Management în Sănătate, așa cum a susținut șeful instituției, medicul Vlad Berbecar, demis în urma tragediei de la Constanța. Guvernul susține însă că a introdus monitorizarea tematică, pe care Autoritatea trebuia să o facă doar în unitățile cu probleme, ori la Constanța nu s-a făcut nicio astfel de monitorizare. deși se știa că sunt probleme mari acolo.

Secretariatul General al Guvernului a emis, împreună cu Autorittatea, ANMCS, un ordin pentru monitorizarea tematică a unităților sanitare cu paturi înscrise sau acreditate în cel de-al doilea ciclu de acreditare. Această monitorizare tematică presupunea verificarea în teren a unităților sanitare, prin sondaj.

„Primele teme stabilite pentru monitorizare s-au referit în special la riscurile generate de consumul crescut de oxigen, de suprasolicitarea rețelelor electrice și de instalare a sindromului de epuizare a personalului medical”, se arată în comunicatul SGG.

În paralel cu monitorizarea tematică, toate spitalele și-au autoevaluat situația și au comunicat ANMCS deficiențele existente și planul de măsuri pentru remedierea acestora. În urma acestor raportări, responsabilii ANMCS a făcut 94 de vizite în spitale (în perioada februarie – mai 2021),  însoțiți de evaluatori voluntari, inclusiv în spitalele Covid și în secțiile de terapie intensivă Covid. Managerul Spitalului de boli infecţioase Constanţa a trimis raportarea deficiențelor, dar de la începutul acestui an și până la acest moment, ANMCS nu a făcut nicio vizită tematică la acest spital.

Marilena Nedelcu