Grupul de Facebook unde refugiații și islamiștii găsesc acte false și transport spre Europa

Rețelele de socializare le sunt de mare ajutor imigranților care au nevoie de informații despre rutele spre vestul Europei, de călăuze sau de documente false.

Un reporter al cotidianului britanic “The Telegraph” a descoperit pe Facebook un grup închis în care refugiații schimbă informații și sfaturi și sunt contactați de cei care profită de pe urma lor, fie ei traficanți de persoane sau falsificatori de acte. Jurnalistul s-a înscris în grupul al cărui nume în arabă se traduce “Platforma Călătorilor”, dându-se drept imigrant egiptean care are nevoie de ajutor pentru a trece din Turcia în Grecia. A primit rapid oferte de la diverse persoane suspecte.

Un bărbat care s-a recomandat Modar Alnabwany i-a dat numărul lui de telefon și s-a oferit să-l ducă cu o barcă penumatică din portul turcesc Izmir până pe insula Mytilene (Grecia), în schimbul a 800 de lire/pasager, respectiv 400 de lire, în cazul copiiilor sub 10 ani. Modar i-a indicat inclusiv un loc de întâlnire în Istanbul.

Jurnalistul l-a intrebat apoi dacă nu-i poate face rost de acte de identitate siriene, pentru a fi sigur că nu va fi deportat. Modar i-a răspuns că actele îl vor costa între 1.500 si 2.000 de dolari și că nu garantează că nu va fi descoperit.

Pe grupul respectiv, afirmă reporterul, se pot procura aproape orice tip de acte false siriene, de la permis de conducere până la pașaport. De asemenea, se găsesc sfaturi de călătorie, hărți ale rutelor spre Europa și alte informații utile refugiaților, dar și potențialilor jihadiști. „Platforma Călătorilor” are aproape 120.000 de membri și în fiecare zi apar sute de postări noi, atât de la imigranți, cât și de la traficanți.

grup_facebook

În mod curent, pe pagina de Facebook apar avertizari de la sirieni referitor la faptul că mulți profită de tragedia lor pentru a se îmbogăți sau în scopuri teroriste. De asemenea, unii utilizatori postează imagini cu foști luptători islamiști care au folosit acte false pentru a ajunge în Germania.

NICIUN COMENTARIU