18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:51
No menu items!

GIP: Băsescu a mințit când a spus judecătorilor că a turnat la Securitate „din obligație militară”. Colegii lui nu au turnat pe nimeni

spot_img

CNSAS a constatat că majoritatea covârșitoare a colegilor lui Băsescu, alias Petrov de la Institutul de Marină, nu au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu susținuse în fața instanței că a turnat la Securitate din „obligație militară”, scrie Grupul de Investigații Politice.

Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. La Institut, doar în promoția lui Băsescu erau, în afară de el, 161 de elevi.

„Încercând să scape de verdictul de colaborator al Securității, Băsescu a mers până acolo încât a afirmat în fața instanței că a fost constrâns de jurământul militar să dea note informative la Securitate. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină, n.n.) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.

CNSAS a constatat însă că „doar o foarte mică parte a celor 161 de colegi de an ai dlui Băsescu Traian, absolvenți ai Institutului în promoția 1976, au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”. CNSAS a transmis instanței „Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia”, din consultarea căruia rezultă că odată cu Băsescu Traian au mai fost înregistrați în calitate de informatori ai ofițerului de contrainformații militare al Institutului de Marină (lt. col. Tudor Gheorghe) doar 9 „elevi ai școlii militare”.
 
De altfel, stabilind calitatea lui Traian Băsescu de fost colaborator al Securității ca poliție politică, Curtea de Apel a constatat că lucrurile stau exact pe dos decât le-a prezentat Băsescu. Tocmai obligația militarilor de a acționa cu onoare și demnitate ar fi trebuit să îl împiedice pe Băsescu să dea note informative privind viața familială sau privată a altor militari.
 
Nu colaboratorul Băsescu a fost cel care a acționat cu „onoare și demnitate”, ci colegii lui care nu au fost informatori ai Securității”, a mai scris Grupul de Investigații Politice.
 
M. Nedelcu