26.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021 - 14:40

Cum au votat europarlamentarii români pentru drepturile persoanelor gay. USR PLUS, vot masiv “Pentru”

spot_img

Șase din cei 8 eurodeputați de la USR PLUS au votat proiectul de rezoluție privind sancționarea statelor care nu au respectat drepturile LGBTIQ+. În timp ce toți eurosocialiști europeni au votat pentru, cu doar două abțineri, europarlamentarii PSD au votat în bloc “împotrivă”. Printre statele care ar trebui sancționate pentru că nu au respectat drepturile persoanelor gay se fală și România.

Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte, iar Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor UE în acest sens, se arată într-o rezoluție adoptată marți de Parlamentul European.

Textul a fost adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri.

Toți cei șase români care au votat în favoarea rezoluției sunt eurodeputați USR PLUS & Renew Europe: Dacian Cioloș, Alin Mituța, Dragoș Pîslaru, Nicu Ştefănuță, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache.

Singurii eurodeputați din partea grupului Socialiștilor și Democraților Europeni care au votat contra sunt opt europarlamentari PSD: Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Claudiu Manda, Dan Nica, Rovana Plumb și Mihai Tudose.

Deși inițiată de grupul PPE, rezoluția s-a lovit de opoziția a nouă eurodeputați români din grupul popularilor europeni: doi de la PMP (Traian Băsescu și Eugen Tomac), șase de la PNL (Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu) și unul de la UDMR (Lorant Vincze).

Potrivit rezoluției, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus.

Cora Dumitrescu