27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 18:36
No menu items!

Germania explică de ce nu e de acord cu sancțiunile financiare SWIFT împotriva Rusiei

spot_img

Guvernul Germaniei a comunicat, vineri, refuzul său de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicații internaționale (SWIFT), deoarece „ar afecta și firmele germane”. Pe lângă Germania, nici Italia nu este de acord cu aceste sancțiuni financiare, dar și Ungaria, Cipru.

Agenția dpa a transmis, vineri, refuzul Germaniei de a exclude Rusia din sistemul interbancar SWIFT.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

De altfel, Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit.

„Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.

De asemenea, Italia, Ungaria și Cipru au anunțat că sunt împotriva acestor măsuri.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile. 

Liderii europeni au aprobat, tot vineri, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, acestea fiind împărțite în 5 piloni – financiar, energetic, vânzare de echipamente, limitarea accesului Rusiei la tehnologiile esențiale, dar și limitarea accesului oamenilor de afaceri și cetățenilor ruși în anumite locuri în Uniunea Europeană.

M. Nedelcu