6.6 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 1:22
No menu items!

LISTA sancțiunilor UE asupra Rusiei: financiare, energetice, de vânzări, de acces la piață și la vize

spot_img

Liderii europeni au aprobat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, acestea fiind împărțite în 5 piloni – financiar, energetic, vânzare de echipamente, limitarea accesului Rusiei la tehnologiile esențiale, dar și limitarea accesului oamenilor de afaceri și cetățenilor ruși în anumite locuri în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a publicat pe pagina sa de Facebook sancțiunile împotriva Rusiei. Primul pilon este cel financiar, care include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital.

„Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, potrivit paginii de Facebook a Comisiei Europene în România.

Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus.

Interdicția noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să își modernizeze rafinăriile petroliere”, arată sursa citată.

În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esențiale.

„Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.

„În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Marilena Nedelcu