9.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 5:58
No menu items!

Franța blochează o afacere energetică de 7 miliarde de dolari cu SUA

spot_img

Guvernul francez a intervenit pentru a forța o companie internă să întârzie semnarea unui acord potențial de 7 miliarde de dolari cu o companie americană de gaze naturale lichefiate luna trecută, din cauza îngrijorării că gazul său de șist din SUA era prea murdar, au declarat pentru POLITICO două persoane familiare cu situația.

Incidentul a fost raportat pentru prima dată de un site de știri francez, dar a fost confirmat independent către POLITICO de două persoane cu cunoștințe directe. Întârzierea evidențiază o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul exportatorilor de gaze naturale din SUA că reducerile de reglementare impuse de administrația Trump, în special cele care ușurează limitele din epoca Obama asupra puternicului gaz metan cu efect de seră, plus eșecul general al industriei de a limita emisiile, îl fac mai dificil să-și vândă produsul peste Ocean ca o alternativă mai curată la petrol sau cărbune.

Firma comercială franceză Engie fusese pregătită să semneze un contract de 7 miliarde de dolari, pe o perioadă de 20 de ani, de cumpărare a gazului de la facilitatea de export planificată NextDecade Rio Grande din Brownsville, Texas, a spus o persoană cu cunoștințe despre discuții. Acordul ar fi un avantaj pentru NextDecade, care a încercat să alinieze clienții pentru a lua cel puțin 11 milioane de tone de GNL pe an înainte de a lua o decizie finală de construire a fabricii.

Guvernul francez, care este un proprietar parțial al Engie, a intervenit pentru a-i spune consiliului de administrație al Engie să întârzie, dacă nu chiar să anuleze orice acord, din cauza îngrijorării că producătorii americani de gaze naturale emit prea mult metan în câmpurile de petrol și gaze din vestul Texasului care va furniza gaze la uzina NextDecade, a declarat Lorette Philippot, șefa campaniilor private de finanțare pentru grupul ecologic francez Les Amis de la Terre, un afiliat francez al grupului verde Prietenii Pământului care s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali francezi pentru a se opune acordului.

„Ar putea fi încă semnat în următoarele săptămâni”, a spus Philippot. „Dar ceea ce este sigur este că riscul politic, reputațional în jurul validării contractelor este unul dintre elementele de acolo. Impacturile climatice au jucat un rol. ”

„Acesta ar fi fost un contract masiv care intră în conflict cu ceea ce ar putea fi o tranziție energetică în Franța”, a adăugat Philippot.

Purtătorii de cuvânt pentru Engie din America de Nord și Ministerul francez al Economiei, Finanțelor și Recuperării au refuzat să comenteze. O persoană cu cunoștințe directe a problemei care nu a fost autorizată să o discute public a confirmat povestea în presa franceză, dar a refuzat să comenteze în continuare.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a adresat întrebări Consiliului Național de Securitate. Un oficial NSC a adresat întrebări Departamentului Energiei, care nu a răspuns imediat.

Măsura Franței vine în momentul în care Uniunea Europeană s-a angajat în ceea ce numește acordul său european pentru a combate schimbările climatice. Într-o declarație publicată de Comisia Europeană săptămâna trecută, sunt evidențiate importurile de energie ca fiind o sursă majoră de emisii de metan, un puternic gaz cu efect de seră care este un factor principal al schimbărilor climatice, dar care nu rămâne în atmosferă la fel de mult timp ca dioxidul de carbon .

„Europa va conduce calea, dar nu putem face acest lucru singuri”, a declarat comisarul european pentru energie Kadri Simson într-o declarație care dezvăluie obiectivele Comisiei. „Trebuie să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a aborda emisiile de metan ale energiei pe care o importăm.”

Această concentrare asupra importurilor ar putea deveni o problemă pentru vânzătorii de GNL din SUA care își obțin gazul natural din vestul Texasului, unde emisiile de metan sunt ridicate și multe companii axate pe petrol evacuează sau ard gazul natural care este un produs secundar al acestor puțuri. Aproximativ 1,4 milioane de tone de metan scapă pe an de câmpurile din bazinul Permian, un punct fierbinte de petrol și gaze care acoperă vestul Texasului și estul New Mexico, potrivit datelor colectate de Environmental Defense Fund și publicate în aprilie.