3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:42
No menu items!

FOTO/ Contrabandiştii de ţigări din Suceava, metodă inedită pentru a scăpa de polițiști. Mașini cu plăcuțe de înmatriculare care se schimbă în mers

spot_img

Membrii unei grupări din nordul Moldovei foloseau pentru transportul ţigărilor de contrabandă maşini cu dispozitive speciale de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea în trafic.

Potrivit DIICOT, ieri, au fost efectuate 39 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care se ocupa cu contrabanda de ţigări.

Anchetatorii au stabili că, începând cu anul 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop principal preluarea de importante cantități de țigarete de proveniență extracomunitară în vederea valorificării.

Colectarea țigaretelor s-a realizat, în principal, în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava, de unde au fost transportate, cu diferite autovehicule, până în municipiul Roman, județul Neamț, de unde au fost preluate și depozitate în mai multe imobile. Ulterior, țigaretele au fost distribuite către mai mulți beneficiari din județele Neamț, Vaslui, Suceava și Iași, majoritatea administratori ai unor societăți comerciale.

Pentru transportul țigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.

În perioada mai – noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu țigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului fiind de aproximativ 4.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu țigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro și 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare în mers, plăcuțe de înmatriculare false, precum și un pistol neletal și cartușe.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

                                                                                                              Adina Silav