2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 13:06
No menu items!

Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie se vor putea face în farmacii

spot_img

Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie vor putea fi făcute în farmacii. Un ordin de ministru reglementează aceste servicii, care vor fi efectuate contra-cost.

Serviciile farmaceutice acordate populației la nivelul farmaciilor se extind cu servicii noi, printre care gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare sau cu dislipidemie) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, serviciul de evaluare și monitorizare a pacientului cu polimedicație, serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă), serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, serviciul de educație privind sănătatea alimentației, măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale (precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen) sau serviciul de consiliere privind contracepția de urgență cu administrare orală.

Pentru fiecare din serviciile din farmacie urmează să se elibereze ghiduri de practică farmaceutică.

”Prin acest acest act normativ, se consolidează rolul farmacistului, ca parte integrantă a sistemului de sănătate, având ca scop îmbunătățirea stării de sănătate şi creșterea calității vieții populației, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică ce vizează prevenţia. Demonstrăm astfel că serviciile farmaceutice se pot adapta în funcţie de epidemiologia bolilor, de situaţiile epidemiologice speciale şi de contextul social al pacienţilor”, a declarat prof.univ. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

                                                                                                                    Adina Silav