8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 14:29
No menu items!

Portugalia: Schimbări în legislația muncii. Șefii ar putea fi amendați dacă își deranjează angajații în timpul liber

spot_img

Angajatorii ar putea fi amendați dacă își contactează angajații în afara orelor din programul de muncă, arată noile reglementări adoptate de Portugalia, vineri, în legislația muncii. Regulile, aprobate la finalul săptămânii trecute, reprezintă un răspuns la înmulțirea rapidă a locurilor de muncă la distanță din cauza pandemiei.

Parlamentul Portugaliei a adoptat vineri noi reglementări în legislaţia muncii, introducând măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în afara sediilor companiilor.

Noile reglementări sunt un răspuns la tendinţa observată pe piaţa muncii: din ce în ce mai mulţi angajaţi au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19.

„Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii”, a anunţat Guvernul de la Lisabona.

Reglementările aduc noi amenzi pentru companiile care perturbă viaţa privată a angajaţilor şi a familiilor lor şi obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile legate de munca la domiciliu.

Angajatorii ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program, cu excepţia circumstanţelor excepţionale.

De asemenea, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor pentru a preveni izolarea.