6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:32
No menu items!

Foştii şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cercetaţi pentru achiziţii dubioase

spot_img

Foştii preşedinţi ai CNAS Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie pentru presupuse abuzuri privind realizarea unei evidenţe a plătitorilor contribuţiei trimestriale, deoarece nu ar fi fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane lei.

Dosarul a pornit de la o sesizare a Corpului de Control al Guvernului, care a verificat activitatea Casei din 2009 până în 2012.

Vasile Ciurchea, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în perioada 2007-2009, Valeriu Simion, vicepreşedinte al CNAS, Leana Stoea, director general adjunct al instituţiei, Mihai Bejat, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS şi Ovidiu Munteanu, director la Direcţia Juridic şi Contencios din cadrul CNAS , toţi deţinând funcţiile menţionate la data comiterii presupuselor fapte, sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

De asemenea, Irinel Popescu, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009, Maria Constantinescu, director general adjunct , Lucian Istvan, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Liliana Maria, director la Direcţia Juridic, toţi având funcţiile menţionate la data comiterii presupuselor fapte, sunt cercetaţi, de asemenea pentru abuz în serviciu.

Procurorii spun că firma HP România SRL a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că între 2007 şi 2009, între HP România SRL şi CNAS au fost încheiate mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP), la preţuri supraevaluate.

Prejudiciul adus statului a fost calculat, până acum, la suma  de 16.847.405,96 euro, inclusiv TVA.

M.N.