1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 1:02
No menu items!

Fost membru CSM: „SRI s-a implicat brutal în activitatea CSM pentru numirea lui Kovesi la DNA”. Georgian Pop a fost complice

spot_img

Fostul membru în CSM, Adrian Toni Neacșu, a declarat, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că SRI s-a implicat „brutal”, în numirea lui Kovesi la DNA, punând presiune inclusiv pe Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost adusă special Oana Schmidt Hăineală.

Avocatul Adrian Neacșu a confirma că numirea Laurei Kovesi la conducerea DNA s-a facut în urma negocierii dintre fostul șef al SRI, George Maior, și Traian Basescu, reieșind numele lui Tiberiu Nițu, al Alinei Bica și al Laurei Codruța Kovesi, comunicate de Victor Ponta de pe un bilețel liderilor USL.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, avocatul Adrian susține că Mona Pivniceru și-a dat demisia din funcția de ministru al justiției după ce i s-a impus numirea la șefia DNA, DIICOT și PICCJ a Laurei Kovesi, Alinei Bica și a lui Tiberiu Nițu.  Adrian Toni Neacșu a dezvăluit că, în aceeași perioadă, Serviciul Român de Informații s-a „implicat brutal” în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, care aviza numirea procurorilor-șefi.

Avocatul a povestit cum o mașină a SRI a stat aproape o săptămână în fața sediului CSM, pentru a pune presiune pe membrii instituției în vederea avizării pozitive a numirilor. Mașina SRI avea o antenă uriașă care bruia comunicațiile magistraților. „Au existat operațiuni de monitorizare a CSM, respectiv de blocare a comunicațiilor electronice ale instituției. Au fost de asemenea și mici operațiuni de monitorizare a unor persoane, dar nu am insistat pe ele, ci strict pe faptul că un număr de zile, o mașină cu o antenă foarte mare a stat în fața Consiliului Superior al Magistraturii, deci la vedere, astfel încât să instituie o anumită stare în cadrul consiliului”, a spus Neacșu, în emisiunea Esențial, de la Antena 3.

„Cea mai mare greșeala a celor din CSM care ne-am opus atunci acestui troc imund a fost că nu am acceptat să ieșim public și să denunțăm abuzul, pe considerentul că astfel am vulnerabiliza consiliul și sistemul judiciar. Implicarea brutală a SRI în activitatea CSM de atunci a dus la 2 plângeri la Comisia de control din Parlament, una a unui fost președinte CSM, alta a mea, îngropate rapid. Era prea devreme, pesemne”, a spus avocatul Toni Neacșu.

La acea vreme, președintele comisiei de control al SRI era deputatul Georgian Pop, renumit pentru slugărnicia față de conducerea serviciului secret. Fostul membru al comisiei, Daniel Savu, a precizat, în emisiunea Esențial, că nu a știut nimic de aceste plângeri, probabil ținute la sertar de Georgian Pop.

Andrei Tudor