16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:57
No menu items!

Festivalul TIFF se pregătește să-și deschidă porțile

spot_img

Transilvania International Film Festival se pregătește să își deschidă porțile și să întindă covorul roșu. Ediția de anul acesta se va desfășura în perioada 23 iunie – 1 august 2021. Festivalul va avea loc la Cluj-Napoca, în următoarele locații: Piața Unirii, Casa de Cultură a Studenților din Cluj, Muzeul de Artă din Cluj Napoca, Castelul Banffy din Bonțida.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va celebra 20 de ani de existență cu o nouă ediție de anvergură, între 23 iulie și 1 august 2021, în Cluj-Napoca. Ne așteaptă 10 zile de vară, cu filme în premieră, invitați și evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival.

Printre invitații speciali de anul acesta, se află regizorul maghiar István Szabó, premiat cu Oscar. El se alătură unor invitaţi români şi străini de marcă, între care scenaristul Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga şi Uberto Pasolini.

Nume importante ale cinematografiei autohtone vor sosi la Cluj-Napoca în perioada festivalului. Nae Caranfil va fi recompensat la această ediţie cu Premiul de Excelenţă, actriţa Cezara Dafinescu va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, iar regizorul Daniel Sandu va fi prezent în Zilele Filmului Românesc cu „Tata mută munţii”.

„E ușor să fii nostalgic la 20 de ani de la nașterea TIFF-ului. Avem suficiente motive să privim înapoi cu mândrie și să celebrăm clipe, oameni și filme esențiale din istoria festivalului- și cu siguranță o vom face. E mai greu să privești înainte într-un moment în care experiența cinematografică așa cum o știm e serios afectată – dar la fel stăteau lucrurile și acum 20 de ani. Și iată-ne aici, cu aceeași determinare de a crea un eveniment relevant, atractiv, educativ și performant pentru toți cei care tânjesc după vibrația unei experiențe colective. Cu filme proaspete și proiecții aniversare, inițiative de dezvoltare pe termen lung și clipuri din arhiva festivalului, cine-concerte, expoziții, albume de colecție, dar și locații inedite pe harta unui oraș aflat într-o continuă reinventare, TIFF.20 își propune să ofere nu doar o ediție-vaccin și un eveniment memorabil, ci și speranța redobândirii unei normalități aproape pierdute”, a spus directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

De-a-lungul celor 19 ediții, Festivalul Internațional de Film Transilvania a primit pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care: Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

Prețul unui bilet la Festivalul Internațional de Film Transilvania diferă în funcție de ziua, locația și evenimentul programat.