joi, 6 august 2020 - 15:50

EXCLUSIV. Policlinica SRI a cumpărat săpun “Camay” de la Dan Condrea

Soarta dosarului “10 august” se decide pe 10 august

Curtea de Apel București a amânat, joi, pentru data de 10 august, cererea procurorului-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, de confirmare a ordonanței prin care s-a...

Secretar de stat: “Eu când îmi pun masca, nu mai aud. Mi se amestecă simțurile”

Declarație amuzantă venită din partea secretarului de stat în Ministerul Turismului, Răzvan Pîrjol care a declarat că are reale dificultăți în a purta masca...

Au apărut asigurările anti-COVID. Ce fel de despăgubiri sunt

Companiile de asigurări au lansat mai multe tipuri de polițe menite să acopere anumite riscuri care apar în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, se...

Premierul a fost huiduit de minerii din Valea Jiului. Ludovic Orban a uitat numele minei la care se afla în vizită

Premierul Ludovic Orban a făcut, joi, o vizită în Valea Jiului, unde a participat la depunerea de coroane la Statuia minierului în parcul „Carol...

În ultimii cinci ani, firmele controlate de Dan Condrea au făcut bani nu doar din vânzarea de dezinfectanți și din furnizarea de servicii de curățenie, dar și din contracte de deszăpezire, îngrijire de spații verzi, arhitectură peisagistică și chiar forare de puțuri de apă. Iar unitățile medicale ale SRI nu au cumpărat de la Dan Condrea doar antiseptice, ci și săpunuri “Camay”.

Pe lista clienților care au făcut achiziții cel puțin interesante de la aceste societăți (pentru unele dintre aceste achiziții firmele respective nu aveau nici coduri CAEN corespunzătoare) se numără instituții din Sănătate (spitale), Educație (universități și licee), dar și policlinica SRI.

Spre exemplu, Spitalul „Theodor Burghele” din București a cumpărat direct, pe 30 octombrie 2013, de la firma Medical Cleaning SRL (unde Dan Condrea era asociat cu Flori Dinu) servicii de “forare de puțuri de apă”, pentru care a plătit peste 8.000 de euro.

Unitatea medicală se află, de altfel, în TOP-ul instituțiilor publice care au făcut achiziții de la firmele lui Dan Condrea: 26 de contracte, în valoare totală de peste 642.000 de euro, doar în ultimii ani.

Astfel:

  • Medical Cleaning SRL – Spitalul “Theodor Burghele” a încheiat, din decembrie 2010 până în aprilie 2015, 10 contracte, în valoare totală de 484.288 de euro.

 – 5 contracte, în valoare totală de 431.250 de euro au fost încheiate în urma unor licitații publice, pentru achiziția de “servicii de curățenie”;

-5 contracte, în valoare totală de 53.038,32 de euro au fost încheiate prin atribuire directă, pentru achiziția de servicii de “igienizare”, “elagaj de arbori și tunderea gardurilor vii”, dezinsecție și deratizare și “forare de puțuri de apă”.

medical_burghele2

  • Signum Service SRL – Spitalul “Theodor Burghele” a încheiat (tot achiziții directe), în septembrie și octombrie 2013, două contracte, în valoare totală de 15.851,33 euro, pentru achiziția de “servicii de gestionare de imobile și instalații” și “amenajare și întreținere spații verzi”. Asta, în condițiile în care firma se ocupă, teoretic, de arhivare și managementul documentelor. De altfel, codurile CAEN care-i dădeau aceste societăți (unde acționar unic era Dan Condrea) posibilitatea să încheie contracte privind arhivarea de documente, îndosarierea sau legarea de acte, nu au împiedicat-o să vândă și dezinfectanți spitalelor.
  • Hexi Pharma – Spitalul “Theodor Burghele” a achiziționat dezinfectanți în baza a 11 contracte atribuite direct, în valoare totală de 104.081,7 euro.
  • Hexi Farma Spitalul “Theodor Burghele” a achiziționat, în perioada 2010 – 2011, prin licitație publică, în baza a 3 contracte, medicamente și dezinfectanți, în valoare totală de 37.781,98 euro. Firma se afla în întrerupere temporară de activitate.

În top-ul clienților firmelor lui Dan Condrea se regășește și Universitatea de Medinică și Farmacie (UMF) “Carol Davila”, din București.

  • Cu Medical Cleaning SRL, UMF București a încheiat, în perioada 2011 – 2013, 25 de contracte, în valoare totală de 167.342 de euro.

– 1 contract, în valoare de 99.651 de euro a fost încheiat în aprilie 2013, pentru achiziția de “servicii de curățenie”.

 – 24 de contracte, în valoare totală de 67.691 de euro au fost încheiate, în perioada 2011 – 2013, pentru achiziția de servicii de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, servicii de curățare a școlilor, servicii de amenajare peisagistică, dar și de dezsăpezire. Pentru deszăpezire, UMF a plătit Medical Cleaning, peste 6.650 de euro, în baza unui contract încheiat în februarie 2012.

Întreținerea spațiilor verzi de la Grădina Botanică și curățenie la Facultatea de Drept

Cel mai important achizitor public din domeniul educației al Medical Cleaning SRL este Universitatea București (UB). În perioada 2011 – 2013, UB a încheiat cu firma controlată de Condrea, 6 contracte, în valoare totală de 1.267.948 de euro.

Trei contracte, în valoare totală de 1,245 milioane de euro, au fost încheiate în urma unor licitații publice, iar alte trei, în valoare totală de peste 22.000 de euro, au reprezentat cumpărări directe.

În schimbul banilor, Medical Cleaning SRL a oferit, potrivit contractelor, servicii de igienizare la Facultatea de Drept, dar și servicii de “întreținere spații verzi” la Grădina Botanică, dar și la Facultățile de Psihologie și Chimie, Filosofie și Biologie.

3.000 de săpunuri Camay pentru Policlinica SRI

Între achizițiile cel puțin ciudate făcute de la Medical Cleaning SRL se regăsesc și cele de pe lista de cumpărări directe ale UM 0510 – Policlinica Serviciului Român de Informații (SRI) din strada Roma, din sectorul 1.

Potrivit datelor SEAP, într-o singură zi, pe 18.11.2010, Policlinica SRI a încheiat nouă contracte (cumpărări directe), în valoare totală de 5.347, 5 euro cu firma ai cărei acționari erau Dan Condrea și Flori Dinu. Contractele au fost încheiate pentru achiziția de hârtie de prosop, detergenți, bureți de vase, lavete umede, detartrant, dar și  săpun Camay – un săpun obișnuit, care nu intră în categoria dezinfectanților sau antisepticelor și care poate fi achiziționat din orice hipermarket. Un calcul simplu arată că Policlinia SRI a cumpărat de la Medical Cleaning cel puțin 3.000 de săpunuri Camay, atâta vreme cât valoarea contractului a fost de 5.100 de lei (1.200 de euro), la care se adaugă TVA, iar – la o simplă căutare pe internet – un săpun Camay poate fi achiziționat cu 1,74 lei/bucata.

camay_sri

În total, trei unități SRI au încheiat aproape 70 de contracte cu firmele controlate de Dan Condrea:

  • UM 0502 București – Direcția Medicală a SRI a încheiat, în iulie 2013 și noiembrie 2015, cu Hexi Pharma, două contracte, în valoare totală de 79.017 euro, pentru achiziția de dezinfectanți.
  • UM 0521 București – Spitalul SRI a încheiat cu Hexi Pharma, doar în perioada 2011 – 2015, 55 de contracte (atribuiri directe), în valoare totală de 23.066, 7 euro. După cum declarau oficialii SRI pentru “Gazeta Sporturilor”, Spitalul SRI a continuat seria achizițiilor de la Hexi Pharma și în 2016, două contracte fiind încheiate chiar la începutul acestui an.
  •  UM 0510 – Policlinica SRI a încheiat cu Medical Cleaning 9 contracte (tot atribuiri directe), în valoare totală de 5.347,5 euro.

Raluca Dan

Oficial guvernamental către persoanele defavorizate care nu au primit măști: Folosiți fulare

Măștile gratuite pentru persoanele din medii defavorizate încă nu au ajuns la destinație, din cauza unor contestații la licitația de la Ministerul Sănătății, dar...

Tăriceanu și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat, joi, candidatura la Primăria Capitalei, după negocierile eșuate cu PSD. Tăriceanu consideră că nu există un candidat liberal,...

Jandarmeria a cerut clanului Duduianu să distribuie măști și dezinfectant la priveghiul lui Pian

Jandarmii prezenți la priveghiul lui Emi Pian au cerut familiei să distribuie măști și gel dezinfectant participanților. "Am luat legătura cu organizatorii evenimentului pentru a...

Ancheta pe piața service-urilor auto. Suspiciuni de înțelegeri pentru stabilirea prețurilor

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pe piața firmelor care asigură servicii de întreținere și reparare a autovehiculelor. Autoritatea verifică posibile înțelegeri între aceste...

Horațiu Moldovan și Raed Arafat se bat cap în cap pe tema asimptomaticilor

Bâlbele autorităților legate de transmiterea coronavirusului nu au limite. Ministerul Sănătății nu reușește, nici după cinci luni de la deputul pandemiei, să aibă o...