3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 18:07
No menu items!

EXCLUSIV. Dan Condrea – afaceri de 48 de milioane de euro cu statul, în ultimii ani. Printre clienți: Parchetul și Finanțele din Prahova

spot_img

13.273. Acesta este numărul total al contractelor cu statul derulate de companiile lui Dan Condrea cu statul român, în perioada 2007 – 2015. Cele mai multe dintre ele au fost atribuite fără licitație, cu încredințare directă, iar în baza lor firmele controlate de Condrea au livrat dezinfectanți spitalelor.

Au existat însă și contracte de curățenie sau de arhivare, legare și scanare de documente, încheiate și cu alte instituții de stat decât spitalele: universități, instituții de cultură din București și Craiova (Opera Națională, Filarmonica din Craiova, Muzeul Literaturii, Universitatea de Medicină și Famacie “Carol Davila”, Universitatea București, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Tehnică de Construcții, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” sau Academia de Studii Economie), școli, direcții pentru protecția copilului sau cluburi ale copiilor.

Între clienți se numără și companii de stat importante, precum CFR SA și Hidroelectrica, dar și instituții de control, care aveau, cel puțin obligația să verifice firmele cu care lucrează. Cu atât mai mult cu cât au atribuit direct contracte uneia dintre societățile la care acționari erau fostul patron al Hexi și directorul general al companiei, Flori Dinu: Medical Cleaning SRL.

Iată câteva exemple de astfel de instituții: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (subordonată Primăriei Capitalei), Agenția Națională a Medicamentului, Institutul de Sănătate Publică București, Parchetul Tribunalului Prahova și Direcția Generală a Finanțelor Publice Prahova. Chiar și Inspectoratul General pentru Imigrări a ales să achiziționeze dezinfectanți de la firma lui Condrea.

47.517.986  de euro –  este suma totală care a intrat în conturile firmelor controlate de Dan Condrea, în baza acestor contracte. O parte din bani au fost obținuți în baza unor contracte (cel puțin 20– n.r.) acordate prin licitație publică companiei Hexi Farma SRL, în perioada în care aceasta avea activitatea suspendată.

În plus, în timp ce o parte dintre aceste contracte sunt pierdute prin SEAP și sunt greu de depistat, din cauza atribuirii unor CUI-uri inexistente companiei Hexi Pharma Co, o altă firmă a lui Condrea – Signum Service – a livrat dezinfectanți și săpun destinat medicilor care urmau să intre în sala de operație Spitalului de Arși și Spitalului “Marius Nasta”. Asta, deși, potrivit codurilor CAEN, firma furniza servicii de legătorie și arhivare documente.

Lista afacerilor cu statul ale firmelor controlate de Dan Condrea, în perioada 2007 – 2015:

Hexi Pharma

12.357 de contracte , în valoare totală de 36.379.213 euro

  • 799 de contracte, atribuite prin licitație publică
  • 11.558 – cumpărări directe

Hexi Farma

42 de contracte atribuite prin licitație publică, în valoare totală de 345.768 euro

Health Services Company

1 contract atribuit prin licitație publică, în valoare de 14.480 euro   

Medical Cleaning

762 de contracte, în valoare totală de 9.644.955,53 euro

  • 36 de contracte, atribuite prin licitație publică
  • 726 de cumpărări directe. Alături de spitale, la această categorie, pe lista clienților se înscriu și alte instituții : Inspectoratul General pentru Imigrări (contract atribuit în decembrie 2009 pentru dezinfectanți), Direcția Finanțelor Publice Prahova (contract pentru curățenie, atribuit in iunie 2010), Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova (contract pentru achiziția de servicii de curățenie), Autoritatea Aeronautică Civilă (contract pentru servicii de curățenie, atribuit în august 2010), Autoritatea Feroviară Română (două contracte atribuite în iulie 2011 și noiembrie 2012), Institutul de Sănătate Publică București (contract pentru servicii de curățenie, atribuit în aprilie 2009), etc.

Signum Service

141 de contracte, în valoare totală de 1.133.570 euro

  • 1 contract a fost atribuit prin licitație
  • 140 – cumpărări directe

Raluca Dan