18.9 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 4:22
No menu items!

Evenimente culturale în București: Străzile din Capitală, închise circulației rutiere în perioada 30 aprilie – 1 mai

spot_img

Primăria Capitalei alături de ARCUB și  PROEDUS a anunțat, că începând cu weekend-ul 30 aprilie – 1 mai, se va da startul celui mai amplu proiect outdoor al Bucureştiului: „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”.

Evenimentul se desfășoară în mai multe weekenduri, începând din data 30 aprilie  și până pe 16 octombrie și presupune instaurarea temporară a cinci zone pietonale în zona centrală a orașului.

Acestea sunt: Calea Victoriei și străzile adiacente, Piața George Enescu, Piața Universității, Bulevardul Unirii, Șoseaua Kiseleff, cu propunerea de extindere a zonelor pietonale şi în afara centrului oraşului, pe mai multe străzi din cele şase sectoare ale Capitalei.

”Conceput ca un experiment urban în context pandemic, „Străzi deschise” are ca scop reconectarea afectivă a bucureştenilor cu oraşul în care locuiesc şi redescoperirea plăcerii de a-şi petrece timpul în spaţiul public, dar și revitalizarea unor artere principale ale orașului”, se arată într-un comunicat.

Programul ediţiei include activităţi culturale (concerte, proiecte participative, performance-uri de dans contemporan, intervenţii artistice, spectacole de teatru), activităţi sportive şi educaţionale pregătite de mai multe instituţii culturale ale oraşului, dar și de operatori culturali privați și antreprenori HoReCa din Bucureşti.

Evenimentele sunt grupate pe traseele pietonale ale proiectului astfel:

• Zona 1 – Palatul CEC – Muzeul de Istorie al României // Teatru;

• Zona 2 – Teatrul Odeon – Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” // Teatru, Muzică;

• Zona 3 – Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative;

• Zona 4 – Biserica Kretzulescu // Muzică, Dans;

• Zona 5 – Muzeul Național de Artă al României // Arte vizuale;

• Zona 6 – Piața „George Enescu” // Activități pentru copii;

• Zona 7 – Hotel Radisson // Teatru;

• Zona 8 – Hotel Golden Tulip // Arte vizuale;

• Zona 9 – Şoseaua Kiseleff // Sport & agrement, Arte vizuale.

Zonele care devin pietonale în weekendul 30 aprilie – 1 mai 2022 la „Străzi deschise”, în intervalul orar 9.00 – 22.00, sunt:

• Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi strada Monetăriei;

• Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;

• Bulevardul Unirii, între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Dimitrie Cantemir, respectiv între Bulevardul Dimitrie Cantemir şi Bulevardul Mircea Vodă (sensul spre Piaţa Alba Iulia).

Străzi deschise – Bucureşti. Promenadă urbană” ia startul în acest an cu un prim weekend, 30 aprilie – 1 mai, în care bucureştenii se vor putea bucura de zone din Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff eliberate de maşini, dar și de activități în Piața George Enescu și Piața Universității.

Din program fac parte spectacole de teatru în aer liber  spectacole și activități pentru copii  expoziţii  și activități sportive.

În paralel, în Piața Universității începe cea mai amplă expoziție de fotografie „World Press Photo Romania”, care va putea fi vizitată în perioada 1 mai – 4 iunie 2022, iar la Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București sunt deschise trei expoziţii, care își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30.

Programul complet al primului weekend „Străzi deschise” este disponibil pe www.pmb.ro, www.arcub.ro, creart.ro, proedus.ro.