11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:47

Eduard Hellvig, chemat la audieri de noua Comisie SRI din Parlament. Vezi componența

spot_img

Nou formata Comisie parlamentară pentru controlul activităţii SRI s-a reunit, marţi, într-o primă ședință, după cum a anunţat preşedintele ales al acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, iar primul care va fi convocat la o audiere va fi directorul SRI, Eduard Hellving.

Adrian Țuțuianu a declarat, luni, după votul din Parlament, că „mâine (marți – n.r.) vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei, apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellving, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”.

Întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea, Tuţuianu a afirmat că va fi audită „conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru. Întrebat dacă va aştepta finalizarea anchetei SRI înainte de a-l audia pe Hellvig, Ţuţuianu a afirmat că ”lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt”. El a precizat că îl cunoaşte pe Florian Coldea doar din spaţiul public.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că, în opinia sa, „este bine şi pentru SRI şi pentru noua Comisie de control” ca audierea conducerii serviciului de către parlamentari să aibă loc în cursul acestei săptămâni. Întrebat dacă se referă şi la audierea lui Florian Coldea de către noua comisie, Dragnea a afirmat că nu el este cel care decide. „Nu eu decid. Comisia SRI are o lege foarte clară, are nişte atribuţii foarte clare, destul de riguros scrise şi ei vor decide pe cine vor chema de acolo şi se vor consulta cu domnul Hellvig, cu cine vrea domnul Helvig, cred că e mai puţin important. E important să aibă o discuţie lămuritoare cu directorul SRI care, sigur, îşi poate aduce, din punctul meu de vedere, pe cine crede de cuviinţă”, a precizat Dragnea.

Comisia parlametară de control a activității SRI, aleasă în ședința de luni a plenului reunit al celor două camere, are următoarea componență:

1.

Preşedinte

Ţuţuianu Adrian

senator PSD

2.

Vicepreşedinţi

Cucşa Marian-Gheorghe

deputat ALDE

3.

Secretari

Verestóy Attila

senator UDMR

4.

Membri

Babuş Radu

deputat PSD

5.

 

Chirteş Ioan-Cristian

senator PNL

6.

 

Costescu Manuel

deputat USR

7.

 

Federovici Doina Elena

senator PSD

8.

 

Nasra Gabriel-Horia

deputat PSD

9.

 

Preda Cezar-Florin

deputat PNL

Valeriu Motoc