5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 10:19

ASF amendează Asirom cu 200.000 lei pentru nereguli în dosarele de daună RCA și CASCO

spot_img

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că a amendat Societatea Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA cu 200.000 de lei și a sancționat persoane din conducerea companiei pentru nereguli și abuzuri în instrumentarea dosarelor de daună pentru RCA și CASCO auto.

Decizia a venit în urma unui control inopinat al activităţii Asirom VIG, efectuat, între 5 septembrie şi 17 noiembrie 2016.

În principal, tematica controlului a vizat modul în care societatea a instrumentat/soluționat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă și CASCO auto, a calculat și a înregistrat rezerva de daună (avizată și neavizată), precum și acuratețea și exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăți de indemnizații/respingeri/prescrieri dosare.

În urma analizării rezultatelor controlului inopinat şi a neregulilor constatate, Consiliul ASF a decis:

  • sancționarea S.C. Asirom Vienna Insurance Group S.A. cu amendă de 200.000 lei, în conformitate cu Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare;
  • sancționarea cu amendă de 50.000 de lei a Vicepreședintelui din Directoratul Asirom, Bregovan Adamovic, responsabil cu daunele până la data de 01.11.2016;
  • sancţionarea cu câte 10.000 de lei a lui Juraj Lelkes – Președinte Directorat, a lui Bazon Octavian – director departament daune, precum şi a doamnei Daniela Meghea – Vicepreședinte Directorat, membru al directoratului ce a semnat decizia privind comitetul de analiză și soluționare a petițiilor din cadrul Asirom VIG.

De asemenea, Consiliul ASF a stabilit în sarcina conducerii societății o serie de măsuri corective pe o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei, conform prevederilor legale în vigoare, privind evoluția dosarelor aflate în soldul rezervei de daună avizată la data de 31.12.2016 și evoluția dosarelor de daună avizate în 2017, în perioada menționată.

În plus, Consiliul ASF a hotărât ca Asirom Vienna Insurance Group S.A. să întocmească raportul privind riscul propriu şi evaluarea solvabilităţii pentru perioada 2016-2018, luând în considerare nivelul riscurilor de rezervă și operațional identificat în cadrul acțiunii de control.

Decizia ASF cu privire la rezultatele controlului inopinat poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării, fără ca executarea sancţiunilor să fie suspendată pe durata soluţionării contestaţiei.

T.S.