12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:26

Florian Coldea, propus pentru repunere în funcție, refuză. Hellvig îi cere lui Iohannis trecerea în rezervă

spot_img

Serviciul Român de Informații a anunțat, marți, că investigația față de fostul prim-adjunct, Florian Coldea, nu a relevat „elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”, fiind propusă repunerea în funcție a generalului SRI. Acesta însă a cerut eliberarea, iar directorul SRI i-a solicitat lui Klaus Iohannis trecerea în rezervă.

„În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern”.

Comunicat SRI

Biografia secretă (surse)

  • Florian Coldea a intrat în SRI în 1996 din a doua încercare, după ce ar fi picat primul examen de licenţă.
  • Ar fi absolvit liceul industrial nr 11 Arad la seral.
  • Ar fi rămas repetent în primul an la Institutul Politehnic Timișoara.
  • Creatorul celebrei „doi ș-un sfert”, generalul Gheorghe Dan, fost maior USLA, apoi șef la Brigada Antiterorism, ar fi rudă cu mama lui Coldea.
  • Coldea s-a remarcat în şedinţele celulei de criză în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.
  • S-a implicat în recuperarea lor, alături de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.

– 27 iulie 2005 – avansat locotenent-colonel, prim-adjunct SRI
– 20 iulie – 4 oct. 2006 – director interimar
– 2006 – colonel
– 2008 – general de brigadă
– 2012 – general-maior
– 2014 – general-locotenent

Valeriu Motoc