Dragnea, despre nominalizarea Vioricăi Dăncilă: A fost propusă de Niculae Bădălău

Procedura prin care Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier a reprezentat o premieră pentru Comitetul Executiv Naţional (EXxN) al PSD, a declarat, marţi, preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

“Am avut şedinţa CExN, în urma deciziei de aseară (luni seara – n.r.), pentru a discuta şi stabili împreună care este propunerea noastră de prim-ministru care va fi înaintată preşedintelui României. A fost o procedură nouă în CExN, în care au fost mai multe propuneri. Cei care au propus şi-au susţinut propunerile respective, a fost o discuţie foarte bună şi am ajuns la concluzia, cu toţii, că genul ăsta de discuţii, de proceduri sunt cele mai bune şi mai sănătoase. În final, a fost votată doamna Viorica Dăncilă – şeful delegaţiei PSD la Parlamentul European, doar cu o abţinere”, a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD.

Președintele PSD a precizat că a mai fost propusă pentru funcţia de premier Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, care spre finalul şedinţei şi-a retras, însă, candidatura.

Şi eu am cerut colegilor mei să fie de acord să avem un dialog cu doamna Viorica Dăncilă înainte de a supune la vot această propunere. Eu i-am pus foarte multe întrebări, colegii au pus foarte multe întrebări generate de o mare parte din cauzele care au făcut să ajungem în această situaţie. Au fost întrebări puse civilizat, s-a răspuns civilizat şi intenţia mea a fost ca doamna Viorica Dăncilă, dacă va fi acceptată de preşedintele României, să fie conştientă de riscurile la care se expune şi de greşelile pe care le-ar putea face şi care să ducă la o relaţie tensionată cu colegii din partid sau cu membri din Guvern sau la o comunicare defectuoasă. Doamna Viorica Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău. De asemenea, au susţinut şi colegele din organizaţia de femei această propunere. A fost o discuţie bună, o întâlnire bună, care sper să aibă finalitate la preşedintele României“, a adăugat Dragnea.

Potrivit acestuia, Dăncilă nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare al PSD şi nici de iniţiativele de îmbunătăţire a Legilor justiţiei.

Întrebat de jurnalişti ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier, Dragnea a arătat că reprezintă opţiunea cea mai bună, dată fiind şi relaţia acesteia cu oficialii de la Bruxelles.

Viorica Dăncilă e europarlamentar din ianuarie 2009, e un europarlamentar respectat la Bruxelles. E o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă. Are o relaţie bună şi cu oficiali din Comisia Europeană.Pentru noi asta reprezintă şi un semnal pentru Bruxelles, pentru că se simte nevoia foarte serios că relaţiile Guvernului cu Comisia Europeană trebuie să fie mult mai bune. Anul viitor vom avea preşedinţia şi trebuie să ne pregătim foarte bine. E o oportunitate faptul că ea cunoaşte procedurile şi oficialii de la Bruxelles ca pregătirile să fie în grafic şi să avem o prestaţie bună. E o garanţie că Viorica Dăncilă va contribui serios. În interiorul partidului e foarte respectată, e preşedinta organizaţiei pentru femei, nu a avut conflicte în partid“, a declarat Liviu Dragnea.

Cât despre componența viitorului Guvern, liderul PSD a arătat că miniştrii vor fi stabiliţi de forurile statutare din partid, premierul propus având drept de veto.“Fiecare actual ministru va fi analizat cu toată seriozitatea. Dacă îi propunem (Vioricăi Dăncilă – n.r.) ca un ministru să rămână, va fi cu argumente serioase, dacă nu, va fi tot pe baza unei evaluări serioase. (…)Componenţa guvernului se discută în structurile statutare, orice premier are drept de veto. Nu poţi să vii în faţa partidului să spui – <<asta e echipa mea>>”, a declarat marţi Liviu Dragnea

Dragnea a mai spus că va merge miercuri la consultările cu Iohannis de la Cotroceni.

”Am discutat subiectul acesta astăzi (marți – n.r.). Am spus că nu voi mai merge la Cotroceni, dar nu m-am gândit atunci că va mai fi nevoie de o rundă de consultări, însă, m-am înșelat. Voi merge la Cotroceni, împreună cu domnul Neacșu și cu doi oameni de la ALDE”, a explicat  Liviu Dragnea.

R.D.

NICIUN COMENTARIU