8.8 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 4:54

Două simptome COVID-19, în afara scenariilor sanitare. Se manifestă cel mai frecvent la copii

Diareea și vărsăturile ar putea fi un semn important al Covid-19 la copii, spun cercetătorii, făcând apel pentru actualizarea listei oficiale a simptomelor Serviciului Național de Sănătate din Anglia. Lista de simptome pentru coronavirus la copii include în prezent doar trei indicatori: o temperatură ridicată, o tuse nouă, continuă și o pierdere sau schimbare a simțului mirosului sau gustului. Acesta din urmă a fost adăugat pe listă în luna mai, scriu jurnaliștii The Guardian.

O serie de studii au semnalat la adulți mai multe simptome, inclusiv dureri musculare, oboseală, confuzie, dureri în piept și probleme stomacale. Dintre acestea, un studiu încă evaluat de colegi, realizat de cercetătorii de la King’s College London, bazat pe datele din aplicația de studiu a simptomelor Covid, a constatat că simptomele se încadrează în șase grupuri principale la adulți, unul dintre aceste grupuri fiind reprezentat de difuncțiile gastro-intestinale.

Acum, cercetătorii de la Queen’s University din Belfast spun că au confirmat că stomacul deranjat este un simptom al Covid-19 la copii și au dezvăluit că pare a fi un semn cheie al bolii.

„În grupul nostru, diareea și vărsăturile au fost mai predictive decât, să zicem, tuse sau chiar modificări ale mirosului și gustului”, a spus dr. Tom Waterfield, primul autor al cercetării. „Dacă doriți să diagnosticați de fapt infecția la copii, trebuie să începem să ne uităm la diaree și vărsături, nu doar la simptomele tractului respirator superior”.

Waterfield a spus că, luând în considerare cele trei simptome actuale recunoscute, testarea copiilor simptomatici ar identifica 76% din cazuri, presupunând un test perfect precis, în timp ce adăugarea simptomelor gastrointestinale la lista de verificare ar aduce cifra la 97%.

Studiul a avut loc în perioada 6 aprilie – 3 iulie și a implicat peste 990 de copii ai lucrătorilor din domeniul sănătății din Marea Britanie cu vârste cuprinse între doi și 15 ani. Niciunul nu fusese internat la spital cu Covid-19.

Toți au primit o probă de sânge, care a fost testată pentru detectarea anticorpilor împotriva coronavirusului și s-au colectat și date cu privire la simptomele acestora – în mod esențial, acest lucru a fost făcut înainte ca rezultatele anticorpilor să fie dezvăluite.

Echipa a descoperit că 68 de copii – 6,9% din total – aveau anticorpi pentru boală, sugerând că avuseseră Covid-19, iar jumătate dintre aceștia au raportat simptome.

Unele simptome au fost deosebit de frecvente, 31% din cei 68 de copii raportând febră, 18% raportând cefalee și 19% raportând simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree, vărsături și crampe stomacale. Pentru copiii fără anticorpi, cifrele au fost de 11%, respectiv 4% și respectiv 3%.

În timp ce doar 34 de copii au fost simptomatici în studiu, Waterfield a declarat că rezultatele au fost importante, nu în ultimul rând, deoarece diareea și vărsăturile erau probleme clare și evidente de observat.

El a spus că studiul ar trebui să îi liniștească și pe părinți. “O mulțime de copii vor avea secreții nazale iarna aceasta [și] strănutul – asta nu este un semn”, a spus el.

Prof. Tim Spector, de la King’s College din Londra, a declarat că descoperirile au apărut în urma unor cercetări ale echipei sale. „Datele noastre despre aproape 250.000 de copii din aplicația Covid pentru studiul simptomelor sugerează că copiii care au testat pozitiv au o gamă largă de simptome și că tusea nu este la fel de frecventă la copii ca la adulți”, a spus el.

„Vedem, de asemenea, simptome intestinale și pierderea poftei de mâncare apar frecvent, precum și febra clasică”, a spus Spector, adăugând că, deși problemele gastro-intestinale au fost observate atât la adulți, cât și la copii, acestea au fost puțin mai frecvente la copii, comparativ cu alte simptome.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a spus că ar putea fi util să introduci rezultatele în listele de verificare a simptomelor. „Acesta este un studiu important, care împreună cu datele anterioare de la utilizatorii aplicației Kings College începe să construiască argumentele pentru includerea simptomelor gastro-intestinale printre criteriile de definire a cazului Covid-19”, a spus el.