10.9 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 21:08
No menu items!

DOSARUL VACCINURILOR, într-o nouă dimensiune. USR cere Comisiei Europene să-i scape foștii miniștri de DNA

spot_img

USR anunță, joi, într-un comunicat de presă că a trimis o scrisoare oficială președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, legată de dosarul vaccinurilor instrumentat de DNA, potrivit unui comunicat al partidului.

Dosarul îi vizează pe foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și pe fostul premier Florin Cîțu (PNL).

USR susține că e vorba despre ”acțiuni îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”.

În scrisoare, semnată de președintele USR, Cătălin Drulă, se arată că ”DNA își depășește competențele și se substituie puterii executive a statului, al cărei rol este de a lua decizii de oportunitate, mai ales într-o situație de urgență fără precedent în domeniul sănătății publice”.

USR susține că dosarul DNA încalcă principiul separației puterilor în stat și subminează democrația și coeziunea europeană.

Cătălin Drulă mai arată în scrisoare că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19.” „De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european„, mai subliniază Drulă. 

„În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, liderul USR.

„Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene. Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR”, mai spune Drulă în scrisoare.

 

În final, USR cere Comisiei Europene să acorde atenție acestui caz, care are implicații semnificative atât la nivel național, cât și european. „Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiția independentă și măsurile anticorupție din România. Suntem însă deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna”, conchide liderul USR.

 

 
În plus, Drulă mai adaugă că DNA este capturată politic: ”Din nefericire, instituții precum DNA sau Agenția Națională de Integritate (ANI), create în timpul aderării României la Uniunea Europeană și care au jucat un rol important în lupta împotriva corupției, sunt capturate prin numiri politice. Magistrații onești sunt din ce în ce mai des ținta intimidărilor și a represaliilor. Un mare semn de întrebare asupra independenței sistemului judiciar a apărut încă din 2019, când, sub presiunea puterii politice de la acea vreme, au fost deschise mai multe dosare împotriva Laurei Codruța Kövesi (actuala șefă a Parchetului European), un lider deosebit de apreciat al DNA în perioada în care instituția era vârful de lance al luptei anticorupție. Guvernul României a demis-o din funcția de șefă a DNA în iulie 2018”.
 
Raluca Dan