10.9 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 20:09
No menu items!

Israelul și Hamas prelungesc armistițiul cu o zi

spot_img

Israelul și Hamas au convenit să prelungească armistițiul temporar cu o zi suplimentară joi, în timp ce doi bărbați înarmați au ucis trei persoane într-un schimb de focuri în Ierusalim, potrivit Politico.

Încetarea focului – care fusese deja prelungită cu două zile la începutul acestei săptămâni – urma să expire joi la ora locală 7.00 (6.00, ora României), dar a fost prelungită printr-un anunț de ultim moment. Acum ar trebui să dureze până vineri dimineață, ora locală.

„Părțile palestiniană și israeliană au ajuns la un acord pentru a prelungi pauza umanitară în Fâșia Gaza pentru încă o zi (astăzi, joi) în condițiile existente”, a declarat Ministerul de Externe din Qatar într-un comunicat, cu câteva minute înainte ca armistițiul să expire.

Conform termenilor armistițiului, Israelul a oprit activitatea militară și a permis intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării de către Hamas a ostaticilor pe care militanții săi i-au răpit din Israel în timpul atacului în masă din 7 octombrie. De asemenea, Israelul a eliberat palestinienii aflați în detenție în Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat încetarea prelungită a focului pe rețelele de socializare. „Pauza operațională va continua, având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor cadrului”, a declarat IDF.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat joi că armistițiul „a demonstrat că a avut succes în asigurarea libertății ostaticilor și în livrarea de ajutor umanitar în Gaza” și că SUA doresc „să îl vadă continuând”.

La scurt timp după prelungirea armistițiului, poliția israeliană a declarat că doi bărbați înarmați au deschis focul asupra civililor într-o stație de autobuz de la periferia Ierusalimului, ucigând trei persoane și rănind cel puțin alte 16. Poliția a declarat că suspecții, care erau rezidenți ai Ierusalimului de Est, au fost „neutralizați la fața locului”.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a condamnat atacul pe rețelele de socializare.

„Atac terorist detestabil în Ierusalim în această dimineață”, a spus el. „Condamnăm fără echivoc o astfel de violență brutală. Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor și ofer sincere condoleanțe tuturor celor afectați.”

Benny Gantz, membru al cabinetului de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că atacul este „o dovadă în plus a angajamentului nostru de a continua lupta cu putere și determinare împotriva terorii criminale care ne amenință cetățenii”.