25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:54
No menu items!

DNA a dat lovitura! Fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul vaccinurilor. Procurorii cer ridicarea imunității

spot_img

Procurorii DNA cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid. DNA a transmis că prejudiciul adus prin achiziția de vaccinuri este de peste 1 miliard de euro.

Procurorii susțin că fostul prim-ministru Florin Cîțu și miniștrii USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă  ar fi contractat în perioada ianuarie – mai 2021 un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. În schimb, gvernul Cîțu a aprobat prin memorandum achiziția a 52 de milioane de vaccinuri, în valoare de peste un miliard de euro, deși înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 de milioane de doze de vaccin.

„Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, se arată în comunicatul DNA.

VOICULESCU VLAD VASILE, a două infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p. și o infracțiune de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., toate cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.;

– MIHĂILĂ IOANA, a infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.;

-CÎȚU FLORIN VASILE, a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Cererile de ridicare a imunității au fost transmise Senatului și Președintelui României.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Marilena Nedelcu