Dosarul Tel Drum, propagandă DNA antiPSD?

  • Valeriu Motoc

DNA urmează a pune sechestru pe averea lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Nu că ar fi vreo surpriză, pentru că era de așteptat de multă vreme, încă de când Victor Ponta se cerea audiat la DNA, fiind destul de clar că urmărea să facă o delațiune. Alții au primit vestea cu un așa mare entuziasm în încercarea de a-l transforma pe Dragnea în primul mafiot al țării. Merită totuși să ne uităm la fapte cu obiectivitate și să ne punem câteva întrebări despre dosarul care l-a lovit pe Liviu Dragnea.

Cât cântărește declarația lui Victor Ponta în dosarul instrumentat de DNA? Întrebarea are sens pentru că face diferența dintre un dosar construit pe principiul delațiunii și un dosar care are rădăcini serioase în fapte reale. Una ar fi să fi spus Victor Ponta că știa el de undeva că Liviu Dragnea are legături cu Tel Drum și cu totul alta ar fi să fi adus și probe în acest sens. Probe reale. De altfel, chiar și procurorul DNA își construiește actul de începere a urmării penale pe baza unor declarații de martor care spun că știau de legătura lui Dragnea cu Tel Drum.

De ce acum? OLAF pare să fi pus întrebări despre anumite drumuri construite de Tel Drum cu ani și ani în urmă. Cazul însă a fost închis. De ce a fost redeschis tocmai acum, când Klaus Iohannis pare să nu se mai înțeleagă cu Liviu Dragnea, când unele surse de presă l-au transformat pe șeful PSD în subiectul lor central de anchetă și când guvernarea pare a funcționa cât de cât? Au apărut probe la dosar? Dacă da, cine le-a adus și care ar fi, că, din ordonanța procurorului, nu tranpsare așa ceva?

Cine spune presei lucruri înainte ca DNA sau Liviu Dragnea să anunțe? Presa a aflat cu aproape două zile înainte de chemarea lui Liviu Dragnea la DNA. Deja în piață există speculații despre faptul că se știa de câteva zile despre instituirea unui sechestru pe averea lui Liviu Dragnea. Întrebarea este cine dă aceste informații presei, în ce scop și care este miza circului public asociat dosarului lui Liviu Dragnea.

Sunt întrebări aparent simple, dar care pot face diferența între un Liviu Dragnea vinovat și un Liviu Dragnea hăituit. Tipul de comunicare asociat acestei situații, precum și felul în care presa află senzaționale lucruri înaintea suspectului tinde să sugereze că avem de-a face cu un dosar de propagandă al DNA.  

NICIUN COMENTARIU