10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:03
No menu items!

Un activist #rezist care luptă contra „hoției și corupției” a fost executat de două ori pentru neplata taxelor și impozitelor

spot_img

Recenta lansare a unui site care se dorește a lupta contra hoției și corupției a făcut senzație la sfârșitul săptămânii trecute, fiind foarte apreciat și promovat de foarte multe platforme de știri, dar și de organizații sau grupuri care au organizat anul acesta diverse proteste în stradă. Puțini știu că acest site este lansat de o persoană care nu și-a plătit taxele și impozitele locale.

Site-ul se numește statulparalel.ro și a fost lansat sâmbătă în spațiul virtual, fiind cumpărat pe 15 noiembrie. Practic a fost creat într-o mare grabă, venind parcă drept replică la rezoluția, de vineri, a PSD, de la Comitetul Executiv organizat la Băile Herculane, în care partidul aflat la putere înfierează ceea ce a fost numit „statul paralel”. În document, „PSD constată existența mai multor derapaje în statul de drept”, iar „statul paralel și ilegitim folosește resursele financiare publice și instrumente specifice pentru a intimida, șantaja sau îndepărta persoane”. PSD menționează și acțiuni disimulate „sub așa-numita luptă anticorupție”. „Statul paralel și ilegitim adoptă o conduită antinaționalistă și anticetățeanească”, se arată în rezoluție. „PSD constată lipsa de reacție a președintelui României în fața acțiunilor neconstițutionale. Tolerând toate aceste abateri grave președintele României încalcă una dintre principalele sale atribuții”, scrie PSD în document. 

În manifestului postat pe site-ul statulparalel.ro, deținătorul domeniului susține, ca replică la rezoluția PSD, că, de fapt, statul paralel este compus „din cei care au vile și case de vacanță de mii de metri pătrați, deși au ocupat sinecuri la stat toată viața, unde au profitat de munca altora și și-au urmarit interesele personale, din cei care au obținut diplome de doctorat pe nedrept, deși ei nu știu să vorbească, din cei care își fac vacanțe în țări exotice, deși salariul lor nu le-ar permite acest lucru, din cei care își numesc copiii în funcții bine plătite, din cei care fură banii de medicamente sau cei pentru educația copiilor tăi, din cei care fac bani mulți din afaceri cu statul, prin fraudă și prin corupție, din cei care fură terenuri și case și insule din patrimoniul acestei țări, din cei care obțin comisioane din toate achizițiile publice, din cei care își acordă drepturi speciale în raport cu restul cetățenilor”.

În fraza de început a manifestului, autorul se adresează celor mulți care muncesc jumătate din timpul lor ca să trăiască decent, restul timpului fiind ocupat cu „plata taxelor și impozitelor”. Ca o ironie a sorții, cel care deține acest site și a compus acest mesaj este un rău-platnic la obligațiile fiscale, având cel puțin două (câte am reușit noi să descoperim) executări/popriri pe conturi din cauză că nu și-a plătit taxele și impozitele locale.

Site-ul se află în proprietatea firmei Hosterion SRL, din Cluj-Napoca, societate care se numea, până acum doi ani, Elvsoft SRL. Obiectul de activitate este găzduirea de site-uri (web hosting) și domenii de internet. Firma este deținută de Elena și Adrian Bogdan Andreiaș.

CITEȘTE AICI MANIFESTUL

Potrivit unui document oficial al Primăriei Apahida, în anul 2016, Adrian Bogdan Andreiaș figura pe lista celor împotriva cărora a fost emis titlu executoriu pentru neplata unor obligații fiscale. O altă poprire fusese instituită pe numele lui Andreiaș, în 2014, de Primăria Cluj-Napoca, pentru același motiv. Nu știm dacă Adrian Andreiaș a reușit să-și plătească dările, dar cert este că a pornit o campanie, lăudabilă de altfel, împotriva hoției și a corupției, a celor care fură din banii publici.

Ioana Theodoru