16.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 9:29
No menu items!

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul pilotului care a murit. Autoritățile cer amânarea evenimentelor în zonele cu avertizări de inundații

spot_img

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat, duminică,  că a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma decesului pilotului Adrian Cernea, care participa la un concurs de off road, când maşina în care se afla a fost surprinsă de viitură.

„Referitor la tragedia din Bacău, unde un autoturism care participa la un concurs de off road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz şi pilotul a decedat, nu pot să nu îmi exprim nedumerirea faţă de faptul că acest concurs nu a fost oprit de către organizatori, deşi existau avertizări că situaţia hidro-meteorologică este una severă”, a declarat Lucian Bode, în videoconferinţa cu prefecţii de duminică.

 Bode a precizat că în acest caz a fost deschis dosar penal.

„În urma acestei tragedii, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Este foarte important ca cetăţenii să ţină cont de aceste avertizări hidro-meteorologice, inclusiv de mesajele transmise prin Ro-Alert, astfel pot fi evitate situaţii de pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a îndemnat autorităţile să anuleze evenimentele, în zonele în care există avertizări hidro-meteorologice.

”Îndemn autorităţile din zonele unde sunt programate evenimente publice, în perioada următoare, să urmărească prognozele meteorologice şi  împreună cu organizatorii să analizeze cu maximă rigurozitate, oportunitatea de desfăşurare a acestor evenimente, astfel încât siguranţa persoanelor să nu fie pusă în pericol. Decât să riscăm vieţile oamenilor, mai bine amânăm aceste evenimente”, a arătat Bode.

Premierul Florin Cîți le-a cerut și el prefecţilor să discute cu organizatorii de evenimente în aer liber, în zonele unde sunt avertizări ale meteorologilor, astfel încât să le spună riscurile la care se expun participanții.

Sâmbătă, echipajul format din Adrian Cernea şi copilotul Alex Tache urma să traverseze o vale, loc prin care mai multe echipaje deja trecuseră fără probleme. Maşina de concurs a fost luată însă de ape. Copilotul a fost salvat, însă Adrian Cernea a rămas blocat în maşina luată de ape, conform Comisiei Naţionale de Off Road. Trupul său a fost găsit fără suflare, câteva sute de metri mai jos. Copilotul a fost transportat la spital.

Potrivit prefecturii judeţului Bacău, concursul de off road în care şi-a pierdut viaţa pilotul avea toate avizele necesare, piloţii fiind informaţi despre avertizările meteo emise în ziua respectivă.

„În cele două zile de concurs, organizatorii şi participanţii au avut şedinţe tehnice. În cadrul acestora, li s-au adus la cunoştinţă şi avertizările şi codurile de vreme rea şi instabilitate atmosferică”, a precizat Prefectura.

VIDEO/FOTO Imagini dramatice de la accidentul în care a murit un pilot campion naţional. Maşina a căzut în apele Oituzului