13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:13
No menu items!

Anunțul Guvernului: între 1.500 de lei și 5.000 de lei pentru familiile afectate de inundații

spot_img

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o Hotărâre privind acordarea de ajutoare financiare pentru familiile afectate de inundații.

„Anunţ acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a declarat premierul, la o videoconferință online cu prefecții, pe tema fenomenelor meteo periculoase care au generat inundații, viituri și distrugeri importante, inclusiv două decese.

Anul trecut, cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%, 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%, 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50% și 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate.

„Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă, să mă asigur că ajung”, a adăugat premierul.

Florin Cîţu a transmis condoleanţe familiilor celor două victime ale inundaţiilor şi a anunţat că autorităţile caută o persoană luată de ape încă de vineri.

În ultimele zile, 77 de localități din 26 de județe și municipiul București au fost afectate de vremea rea.

S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate și 25 de autoturisme.