8.3 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 2:37

DOCUMENT. Care sunt noile restricții aplicabile în București de duminică

Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipului București a decis sâmbătă mai multe măsuri restrictive în Capitală. Potrivit prefectului Capitalei Alin Stoica, rata de incidență calculată la 14 zile este de 6,88 la mia de locuitori.

Prin urmare, Comitetul a dispus pentru București următoarele măsuri pentru 14 zile, putând fi reevaluate la atingerea pragului de 7,5 la mia de locuitori:

  • Circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00 – 5.00 de luni până joi. De vineri până duminică inclusiv, e interzisă părăsirea locuinței între orele 20.00 – 5.00.

Sunt prevăzute și excepții: deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală, vaccinare și cumpărarea de medicamente, pentru persoanele în tranzit, pentru îngrijirea copilului/bătrânilor sau decesul rudelor. De asemenea, este prevăzută excepția pentru persoanele aflate într-un pericol sau risc iminent, cu apelarea numărului de urgență 112. ”Am adoptat special această excepție pentru a atrage atenția asupra victimelor violenței domestice. Acestea pot părăsi domiciliul și după orele-limită, există o preocupare reală pentru aceste persoane”, a declarat prefectul Alin Stoica, citat de G4Media.ro.

Pentru sărbătoarea de Pesah e permisă circulația în 28 martie, în intervalul orar 20.00 – 22.00, iar pentru slujba de Paștele catolic e permisă în perioada 3-4 aprilie, în intervalul 20.00 – 2.00.

  • Firmele care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și private, pot avea program în intervalul 5.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar de luni până joi, în intervalul 5.00 – 21.00, cu condiția menținerii ratei la cel mult 7,5 cazuri la mia de locuitori. Sunt exceptate farmaciile, benzinăriile, livratorii la domiciliu și transportatorii de persoane.
  • Sălile de sport și de fitness se închid.
  • Accesul în mall-uri trebuie realizat astfel încât să se asigure distanța de 2 metri între clienți și minimum 7 mp de persoană.
  • Accesul în piețele agro-alimentare se va face în limita a maximum 50% din capacitate.
  • Copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar fac ore cu prezență fizică.
  • Prezența fizică este valabilă pentru elevii in anii terminali, dar cu maximum jumătate din clasă.

Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București poate fi consultată AICI.