19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:01
No menu items!

Dilema orei în SUA: Cât de aproape sunt de imunitatea de turmă? (New York Times)

spot_img

Unii americani, inclusiv președintele Trump, susțin că suntem aproape acolo, scrie, în ediția de miercuri, New York Times. Centrele pentru Controlul Bolilor și experți de renume au concluzionat, folosind diferite metode științifice, că până la 90% dintre americani sunt încă vulnerabili la infecție. Experții cred că pentru a atinge imunitatea de urmă – punctul în care coronavirusul nu se mai poate răspândi pe scară largă – aproximativ 70% din populație trebuie să fie imună, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin infecție.

Corespondentul NYT Donald G. McNeil Jr., care relatează din aria științelor, a solicitat ca trei echipe de modelare a epidemiei – Laboratorul de modelare a politicilor de prevenire de la T.H. Școala de sănătate publică Chan, Centrul de cercetare și politici privind bolile infecțioase al Universității din Minnesota și site-ul web Covid-19 Projections – să calculeze ce procent din populația țării a trecut prin boală, pe baza datelor de testare și deces din toate cele 50 de state.

Răspunsurile lor au fost izbitor de similare: au descoperit că doar 10% până la 16% dintre americani au avut virusul, lăsând până la 90% din populație vulnerabilă.

Cifrele sunt în concordanță cu alte două studii publicate săptămâna trecută. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, citând date din probele de sânge colectate la laboratoarele din întreaga țară, au spus că mai puțin de 10% conțin anticorpi. Și într-un studiu publicat în The Lancet, oamenii de știință de la Universitatea Stanford au examinat aproape 29.000 de probe de sânge din centrele de dializă și au găsit anticorpi la puțin peste 9% dintre pacienți

Teoria conform căreia SUA ar fi atins deja imunitatea turmei – și, prin urmare, ar trebui să ne întoarcem la viața noastră obișnuită – circulă printre știrile conservatoare și administrația Trump și câștigă mulți adepți și pe Wall Street.

Dar aceste studii sugerează că imunitatea turmei este încă foarte departe.