23.5 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 2:24

Deputatul Cristian Rizea poate fi reținut. Arestarea nu a fost aprobată. UPDATE

spot_img

UPDATE 14.54

Cererea de arestare formulată de DNA nu a fost aprobată, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv jumătate plus unul din numărul de parlamentari prezenți. Astfel, din cei 243 de deputați aflați în sală, au votat 226, un vot fiind anulat – 120 „pentru” și 105, „împotrivă”.

Deputatul PSD Cristian Rizea poate fi reținut, după ce colegii săi au votat, miercuri, favorabil pentru solicitarea formulată de DNA.

Cererea DNA a fost aprobată la limită, cu doar cinci voturi peste numărul necesar pentru încuviințare. Astfel, s-au înregistrat 141 de voturi „pentru” și 114 împotrivă din 272 de deputați prezenți.

Deputatul Cristian Rizea este acuzat de spălare de bani, trafic de influență și influențarea martorilor. Înainte de începerea votului, el a încercat, în discursul de la tribuna Camerei Deputaților, să își sensibilizeze colegii, spunându-le că ar putea să își piardă copilul pe care intenționează să-l adopte, dacă va fi arestat, pentru că procedura de adopție se va finaliza abia în noiembrie.

Potrivit acuzațiilor aduse de procurorii DNA, la 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la omul de afaceri cu cetățenie americană Lucian Colțea suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la 6 decembrie 2009, 100.000 euro pentru ca, în schimb, să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și Primăria Chiajna, pentru ca presupusul mituitor să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria Chiajna.

Valeriu Motoc