11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 20:58

DNA: George Becali, pus sub acuzare într-un nou dosar

spot_img

Finanțatorul echipei de fotbal Steaua, George Becali, a fost pus sub acuzare, miercuri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un nou dosar, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Oficialii DNA au precizat, într-un comunicat de presă, că, în cauză, “există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: omul de afaceri Becali George a fost audiat în calitate de martor, în zilele de 27 octombrie 2014 și 15 februarie 2016, în dosarul 9577/2/2012 al Curții de Apel București – Secția I Penală. În aceste împrejurări, Becali George a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea”.

“Becali George, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanța de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.

Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță a fost mediatizat prin comunicatul nr. 949/VIII/3 din data de 21 decembrie 2012, la finalizarea anchetei, când au fost trimiși în judecată 11 inculpați, pentru infracțiuni care ar fi creat un prejudiciu important în dauna bugetului de stat și în dauna Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București USAMV”, se mai precizează în comunicatul de presă al DNA.

Miercuri dimineață, Becali s-a prezentat la DNA, unde i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile formulate împotriva lui în dosar. El a declarat că a fost citat în legătură cu declarații referitoare la Puiu Popoviciu. “Sunt chemat (…) în legătură cu acea declarație a mea cu dosarul lui Puiu Popoviciu. (…) Mărturie mincinoasă nu are cum să fie”, a afimat Becali la intrarea în sediul DNA.

George Becali a mai spus că, indiferent de afirmațiile sale, infracțiunea de abuz în serviciu se probează “prin acte doveditoare”.

“Orice aș spune eu, orice aș declara eu în acest dosar nu are relevanță, pentru că plângerea mea este (…) prejudiciu un miliard de euro, 500 de euro, terenul meu. Ei au făcut o evaluare și au zis că e 40. Înseamnă că eu nu am știut. Asta este plângerea mea, după care procurorii au anchetat. Ce spun eu nu are relevanță, pentru că eu nu am cum să știu ce știu procurorul și judecătorul. E pe acte infracțiunea asta, nu pe ce zice Becali “, a adăugat omul de afaceri.

“Acuzația asta e de abuz în serviciu a lor. Pentru un abuz în serviciu nici nu contează ce spun eu, ce declar eu, contează actele. (…)Ce pot să știu eu ca să schimbe un act și o ștampilă a statului român. (…) acolo sunt acte, sunt evaluări, majorări de capital. Infracțiunea aceasta de abuz în serviciu se dovedește prin acte, nu prin declarații. (…) Atunci reclamația mea a fost pe prejudiciu. (…)Prejudiciul nu îl stabilesc eu, evaluatorul stabilește prejudiciul și judecătorul”, a completat Becali, la ieșirea de la DNA.

R.D.