1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 3:58
No menu items!

Declarații politizate ale ambasadorului SUA, după al treilea raport negativ privind combaterea traficului de persoane în România

spot_img

„Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de condamnări și urmăriri penale pe traficul de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară.”, a afirmat într-o conferință de presă desfășurată în fața Ministerului de Interne, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. România rămâne pentru al doilea an consecutiv pe lista de supraveghere a Statelor Unite în privința combaterii traficului de persoane, se arată în raportul Departamentului de Stat, care constată că în 2019 autoritățile române nu au depus suficiente eforturi pentru a combate acest flagel, regres evidențiat inclusiv prin scăderea numărului de anchete.

În raport se menționează că, în 2019 numărul dosarelor de trafic de persoane a scăzut vertiginos, atât în privința investigării, a condamnărilor pronunțate de instanțe, dar și a ajutorului oferit victimelor acestor infracțiuni.

„Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de condamnări și urmăriri penale pe traficul de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu ministrul justiției și cu alți membri ai Guvernului Orban. Am încredere în angajamentul acestui guvern de eradicare a acestui flagel, însă membrii Guvernului știu că se confruntă cu o moștenire reprezentată de politic, corupție și rețele infracționale care le împiedică fiecare mișcare. M-am întâlnit regulat cu ministrul justiției, de Interne și alte persoane. Au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală a infracțiunilor de trafic de persoane, dar trebuie făcut mai mult. Bandele de crimă organziate au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Astăzi vă anunț cu mândrie că împreună ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române să pună capăt rușinii traficului de persoane. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu sigur pentru traficanți de persoane niciunde. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, a afirmat oficialul american în fața procurorului general al României și a miniștrilor Justiției și Internelor.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a făcut și un apel la conducerea Parlamentului.

”Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid infractorii, pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din traficul de persoane, pentru a proteja mai bine victimele și pentru a repara prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine.”