9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 10:36

Cum a învins coronavirusul SUA. O analiză complexă marca New York Times

spot_img

Folosind o gamă largă de surse, The New York Times arată modul în care virusul s-a răspândit la nivel granular în Statele Unite ale Americii. Analiza este o hartă cu puncte în mișcare care este construită pe baza mișcării ilustrate de datele telefonului mobil și călătorii aeriene, coroborate cu descoperirile geneticii în cazurile diagnosticate oficial. În martie, NYT a publicat o lucrare similară pentru modul în care răspândirea a început în China. Pe baza informațiilor analizate, jurnaliștii afirmă că New York a fost Grand Central Station pentru SARS-CoV-2 în SUA.

„Focare invizibile au apărut peste tot. Statele Unite au ignorat semnele de avertizare”, scriu jurnaliștii New York Times.

Un început mic. Un bărbat din apropiere de Seattle a avut o tuse persistentă. O femeie din Chicago avea febră și lipsă de respirație. Până la mijlocul lunii februarie, în Statele Unite existau doar 15 cazuri de coronavirus cunoscute, toate având legături directe cu China.”Cei 15 în câteva zile vor fi aproape de zero”, a spus președintele Trump.

Pacienții erau izolați. Contactele lor au fost monitorizate. Călătoriile în China au fost restricționate. Nimic din asta nu a funcționat. Doar o mică parte din imagine era vizibilă. Aproximativ 2.000 de infecții ascunse se răspândeau deja prin marile orașe. Infecții nedetectate până la 15 februarie, conform estimărilor unei echipe de modelare a Universității de Nord-Est, conduse de Alessandro Vespignani.

Am urmărit răspândirea ascunsă a epidemiei pentru a explica de ce Statele Unite nu au reușit să o oprească. În fiecare moment crucial, oficialii americani au fost săptămâni sau luni în spatele realității răspândirii infecției. Aceste întârzieri costă probabil zeci de mii de vieți.

Cum a intrat virusul

Un val vast de călători infectați – aproximativ 1.000, sugerează un model – au venit din alte țări din Asia, Europa și restul lumii în februarie, fiecare scânteie periculoasă care ar putea declanșa un focar mai larg.

Experții de top din domeniul sănătății federale au concluzionat până la sfârșitul lunii februarie că virusul este probabil să se răspândească pe scară largă în Statele Unite și că oficialii guvernamentali ar trebui în curând să solicite publicului să adopte măsuri de distanțare socială, cum ar fi evitarea mulțimilor și să stea acasă.

Dar domnul Trump a vrut să evite perturbarea economiei. Așa că unii dintre consilierii săi în domeniul sănătății, la îndemnul domnului Trump, le-au spus americanilor, la sfârșitul lunii februarie, să continue să călătorească pe plan intern și să continue viața lor normală.

Și au făcut-o. Milioane s-au mutat în toată țara, arată datele de pe telefonul mobil. Unii nu au știut că poartă virusul cu ei. La sfârșitul lunii lunii februarie a apărut primul semn că focarul a scăpat de sub control. În cele două săptămâni care au urmat, oamenii au făcut aproximativ 4,3 milioane de călătorii din zona Seattle. Mii de oameni erau contagioși. Probele genetice legate de focarul de la Seattle au apărut în cel puțin 14 state, a declarat Trevor Bedford, profesor la Fred Hutchinson Cancer Research Center și lider al studiului gripei.

Seattle a fost doar începutul. În New York City, unde oficialii au găsit un singur caz până la 1 martie, aproximativ 10.000 de infecții s-au răspândit nedetectate.

New Yorkerii și vizitatorii au continuat să călătorească în afara orașului. Estimările sugerează că peste 5.000 de călători contagioși au plecat în primele două săptămâni ale lunii martie.

„Încurajez New York-ul să continue viața și să iasă în oraș”, a declarat primarul Bill de Blasio, pe 2 martie.

Oamenii care pleacă din New York au făcut aproximativ 2,8 milioane de călătorii în Valea Hudson. Unii au purtat virusul cu ei, iar focarele acolo s-au accelerat la jumătatea lunii martie, rezultatul probabil al călătoriilor din New York, a descoperit o analiză Times.

Oamenii au făcut, de asemenea, mai mult de 25.000 de călătorii în New Orleans, unde datele genetice sugerează că un focar mare timpuriu a rezultat din infecții din New York, potrivit lui Karthik Gangavarapu, un om de știință de calcul al Scripps Research și Dr. Bedford.

Urmărirea mutatiilor genetice semnatare ale virusului permite cercetatorilor sa estimeze influenta focarelor timpurii. La început, variante proeminente în focarul de la Seattle au fost găsite mai frecvent.

 

Dar eșantioanele ulterioare au arătat că o variantă găsită deseori în focarul orașului New York a devenit mult mai răspândită. Dr. Bedford a spus că o nouă analiză a miii de mutații se îndreaptă direct către New York, conform datelor Institutului de Cercetare a Genomicii Translaționale.

Până când președintele Trump a blocat călătoriile din Europa pe 13 martie, restricțiile au devenit în esență inutile. Focarul se răspândise deja pe scară largă în majoritatea statelor de săptămâni întregi.

(…) Chiar și acum, America rămâne în întuneric.

Majoritatea persoanelor infectate nu sunt niciodată testate. Există puțină capacitate de a urmări și de a izola contactele celor care au teste pozitive. După ce blocajele au expirat, au apărut din nou cazuri noi. În ultimele săptămâni, noi focare au luat naștere în sud și vest. Acestea sunt doar cazurile despre care știm. Nimeni nu poate vedea unde va merge virusul.

Textul poate fi citit integral aici.