19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 7:14

Tudorel Toader a dezvăluit motivele pentru care nu l-a mai vrut pe Daniel Horodniceanu șef la DIICOT

spot_img

Ministrul justiţiei a dezvăluit motivele pentru care a decis să nu-l mai propună pe Daniel Horodniceanu în continuare șef al DIICOT.

Tudorel Toader a explicat, marți, în Secția pentru procurori a CSM ce l-a determinat să îl propună pe Felix Bănilă la şefia CSM, menţionând că proiectul magistratului este consistent şi face o radiografie a DIICOT, cu „bune şi cu rele”.

„A prezentat propuneri de îmbunătăţire, a încercat să explice acele minusuri care se constată la DIICOT care pot fi constatate la orice structură din sistemul judiciar, (..) a arătat nevoia de perfecţionare continuă, necesar la orice structură, a aratăt cerinţa imperativă de soluţionare a cauzelor într-un  termen rezonabil, chiar dacă aflate la stadiul de urmărire penală. Eu am zis şi cu alte ocazii; mi se pare absolut inadminisibil ca o cauză la urmărire penală să trezene 11 ani şi să nu fie soluţionată. Dacă stai cu un dosar nerezolvat s-a dus principiul acela cu celeritatea soluţionării, de soluţionare într-un termen rezonabil. Dacă vor fi trimişi în judecată presupuşii făpturitori cel mai probabil ne îndreptăm cu paşi repezi către prescrierea urmăririi penale. Am întrebat şi pe contracandidatul domnului Bănilă cum poate fi justificată această întârziere, probabil şi procurorul general, present aici, cunoaşte, domnia sa probabil e preocupat de un răspuns, indiferent care va fi acela. Candidatul a prezentat cerinţa de transparenţă a cheltuirii banilor. Aş fi curios în dosarul acela cam câţi bani s-au cheltuit”, a spus Tudorel Toader la şedinţa CSM.

Ministrul a menţionat că decizia desemnării lui Felix Bănilă a fost luată în unanimitate în cadrul unei comisii pe care a condus-o şi din care au făcut parte secretarii de stat din Ministerul Justiţiei.

Andrei Tudor