11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:59

Elena Udrea renunță la afacerile din România în așteptarea sentinței definitive din dosarul Gala Bute

spot_img

Elena Udrea renunţă la orice implicare în cadrul Tim Rail Cargo. Fostul ministru s-a retras din acţionariatul companiei, unde avea 25% din titluri, şi a vândut toate acţiunile directorul operatorului feroviar privat Ioan Valeriu Trică, fost director general al CFR SA, pentru 500.000 euro, cerând totodată să îi fie rambursate și creditele de 526.733 lei și 60.000 euro acordate anterior societății, anunţă profit.ro.

Elena Udrea s-a aflat în acţionariatul acestei companii din 2013, încă de înfiinţarea acesteia.

ICCJ ar putea da azi sentința definitivă în dosarul Gala Bute

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să pronunţe, marți, sentința definitivă în Dosarul Gala Bute. În dosar, Elena Udrea – aflată în Costa Rica – a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Ultimul termen în Dosarul Gala Bute a avut loc pe 9 mai, când magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Veronel Rădulescu, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi rejudecarea dosarului. De asemenea, ei su solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferinţă, din Costa Rica, solicitare respinsă. Tot atunci, procurorii DNA au cerut majorarea pedepselor primite de Elena Udrea şi de Rudel Obeja, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi.

Elena Udrea, aflată în Costa Rica, spunea că a decis împreună cu avocaţii să ceară repunerea pe rol a Dosarului Gala Bute, rămas în pronunţare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut public un document al SRI, despre care spune că este strict secret şi i-a parvenit în urmă cu câteva luni, vizând dosarul Gala Bute. Traian Băsescu spunea că acest document arată că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI şi că a sesizat CSM, Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Elena Udrea a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea spunea că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.  Pe 28 martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete, în Dosarul Gala Bute.

Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, fostul asistent personal al Elenei Udrea Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită, în timp ce omul de afaceri Dragoş Botoroagă a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Alex Militaru