Daraban, CCIR: Auditarea financiară poate aduce credibilitate firmelor, pentru a se lista pe Bursă

Listarea pe Bursă poate fi o soluție viabilă pentru companiile românești, pentru că finanțarea de la bănci nu funcționează, iar auditarea profesionistă a companiilor este o condiție pentru a asigura transparența necesară unei listări, a afirmat miercuri Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Declarația a fost făcută în contextul semnării unui protocol de colaborare între CCIR și Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR). Colaborarea va presupune și organizarea de seminarii pe teme fiscale pentru companiile românești.

Daraban a mai spus că auditarea credibilă a companiilor românești le va oferi acestora șanse mai mari de a se internaționaliza și de a-și lărgi oprotunitățile de export. În prezent, 70% din exporturile României se îndreaptă spre statele UE, 15% spre state europene non-UE și doar 15% spre restul lumii. ”Trebuie să accesăm licitații internaționale pentru exportul de servicii, în America Latină, Asia, Africa. Vrem să conștientizăm oamenii de afaceri de ceea ce pot să facă”, a mai spus Daraban.

Noi ne adresăm celor interesați – firme, Bursă, CCIR. Dar trebuie, totodată, să ajungem și la public, pentru că, de fapt, cei care participă la acest proces de finanțare este publicul – persoane fizice, persoane juridice, care cumpără acțiuni sau obligațiuni în loc să depună banii la bancă.

Gabriel Radu, preşedinte CAFR

”Trebuie să-i conștientizăm de această soluție nobilă de finanțare, și poate unică – listare, pentru că vedem că băncile din păcate nu sprijină mediul de afaceri, finanțările au picat. În SUA, business-ul se finanţează 80% pe bursă şi 20% din sistemul bancar. În Europa este exact pe dos acest procent, respectiv 20% din piaţa de capital şi 80% din bănci. În România e și mai tragic decât situația la nivel european. Băncile nu mai asigură finanțare pentru mediul de afaceri. Listarea poate fi o soluție, îmi pare rău că nu a început acum 20 de ani”.

Mihai Daraban, președinte CCIR

V.B.

 

NICIUN COMENTARIU